Zimní dovolená už se blíží, jste na ni přichystaná?

Články Komerční sdělení 28. listopadu 2016

Můžete sice namítnout, že aktuálně je na programu spíš shánění dárků, ale ono není vůbec špatné se v tom shonu zastavit a zapřemýšlet nad chvílemi odpočinku.

Jsou lidé, kteří už nyní zařizují dovolenou na následující letní prázdniny, takže pokud nemáte naplánovanou ještě ani tu zimní, riskujete. Když se do výběru destinace a zamluvení hotelu pustíte teď, ušetříte peníze a starosti. V sezoně těžko seženete dovolenou podle svých představ, když ty nejlepší už budou zabrané.

Většina Čechů jezdí na hory

Zimní dovolená sice bývá pro většinu Čechů kratší než ta letní, přesto si zimní prázdniny bez ní nedokážou představit. Většina stále volí výlet na hory, k moři míří méně než 20 % lidí. Nejspíš je to kvůli cenám, které jsou u exotických destinací znatelně vyšší. V ČR i kousek za hranicemi se dá dovolená pořídit docela levně. Téměř polovina rodin má zimní dovolenou naplánovanou už od začátku listopadu, takže je nejvyšší čas začít s výběrem. Má to však jeden háček - kdo ví, zda bude v Česku v lednu či únoru sníh? I to je pravděpodobně důvod, proč lidé vybírající s předstihem volí spíš zahraniční destinace. Například v sousedním Rakousku ji pořídíte docela levně.

Pojedete-li do zahraničí, nezapomeňte na pojištění

Jestliže si s předstihem vyberete dovolenou na horách v zahraničí, rovnou si k ní zařiďte cestovní pojištění. I kdybyste byli v Rakousku pouhých několik desítek kilometrů od hranic, nemůžete počítat s dojezdem do české nemocnice. V těch rakouských vás, díky průkazu zdravotního pojištění, samozřejmě ošetří, ale za stejných podmínek jako místní obyvatele a pouze ve státních nemocnicích. Rozhodně nepočítejte, že se vám budou věnovat v soukromých zdravotnických zařízeních. Ošetření si tedy budete muset zaplatit a malá částka to asi nebude. Zatímco v létě patří mezi nejčastější zdravotní potíže v zahraničí střevní problémy, nemoci dýchacích cest, poranění mořským ježkem, bolesti zubů či záněty středního ucha, v zimě to bývají spíš úrazy. Na sjezdovce snadno dojde k poranění končetin, pohybového ústrojí, či dokonce lebky. V takových případech je nezbytný rychlý zásah horské služby, jehož ceny se pohybují v desítkách tisíc korun. Rovněž potom následné ošetření a léčba bývají mnohem nákladnější. Důležité tedy je vybrat si takové pojištění, které kryje všechna možná rizika a zaručí vám dostatečné limity léčebných výloh i pro případ vážného úrazu. Hledáte-li to nejlepší, potom se rovnou podívejte na nabídku ERV Evropské pojišťovny, která se jako jediná specializuje výhradně na cestovní pojištění. Ve své široké nabídce mají přímo pro lyžaře připravenu speciální variantu pojištění, příznačně nazvanou Pojištění na lyže, které se však hodí i snowboardistům. Na rozdíl od většiny konkurentů proplácí i škody na sportovním vybavení, prodloužení pobytu z důvodu laviny či nevyužitou zimní dovolenou. Samozřejmostí je pojištění zavazadel a způsobení škody na zdraví či majetku. To je na svahu důležité, protože kolikrát se vám může stát, že se srazíte s jiným lyžařem a ten pak po vás bude chtít náhradu za jeho léčení a pracovní neschopnost.

Nebojte se objednávat dovolenou předem

Cestovní pojištění vás vlastně může zachránit i v případě, že se bojíte objednávat dovolenou s takovým předstihem. Nikdy nemůžete tušit, co se může přihodit za pár týdnů či měsíců. Třeba onemocníte, zraníte se nebo vás vykradou. Pro tyhle situace je dobré zařídit si pojištění storna zájezdu a nemusíte se dál stresovat. Nebo je snad ještě něco, co vám brání vyřešit zimní dovolenou už teď?