Vytápění netřeba, pasivní dům se postará sám. To není sci-fi

Domácnost 9. listopadu 2017

Za prvé je vytápění čím dál dražší, ať už topíte čímkoli. A za druhé nešetrné k životnímu prostředí, jestli vás tohle hledisko zajímá. Jenže pokud nebydlíte na rovníku, topit je potřeba. Tak co s tím?

No jasně, tohle řešení není pro každého. Ale je zajímavé a je dobré o něm vědět. Jmenuje se pasivní dům nebo byt, a i když při stavění stojí skoro stejně jako ten normální, při používání se uspoří až 90 procent nákladů na vytápění.

Princip je navíc naprosto jednoduchý. Nevyužívá žádné technicky náročné nebo nákladné zařízení a nemusíte na to studovat složitý manuál. Tepelná ztráta pasivního domu je jednoduše tak nízká, že nepotřebujete běžný systém vytápění.

Tepelné zisky od slunce, lidí a elektrických spotřebičů, tedy zisky získané pasivně, pohodlně vytopí celý dům po většinu roku. Ty bláho! Hlavní roli hraje izolace, použité materiály a promyšlený systém vnitřní cirkulace vzduchu.

Zapomeňte na studené nohy

Díky zateplení a řízenému větrání je v domě klima s příjemnými a stálými teplotami v zimě i v létě. Vzduch odváděný z místností totiž předává své teplo v rekuperačním výměníku vzduchu čerstvému. Cirkulace vzduchu zajišťuje optimální teplotu bez výkyvů v zimě nebo v létě i bez zásadních rozdílů mezi podlahou a stropem místnosti. Takže zapomeňte na efekt studených nohou, kdy přesto, že je vám teplo, máte pocit, že táhne od nohou.

Při řízeném větrání proudí dovnitř pořád čerstvý vzduch snižující koncentraci oxidu uhličitého, takže už nezažijete vydýchaný vzduch v bytě.

Výhody poznáte především na podstatně vyšší kvalitě spánku. Řízené větrání bez otevírání oken a přívod vzduchu přes prachový nebo pylový filtr taky zmenšují prašnost a vylepšují vlhkost, takže v obytných prostorech nedochází ke vzniku plísní či množení bakterií. No a nemusíte tak často utírat prach.

Otevírat okna samozřejmě v pasivním bytě můžete, jenom to není zapotřebí.

Kolik se ušetří

Ještě taky existují byty i domy nízkoenergetické, kde se vytápí o něco málo víc než u těch pasivních. Ale pořád je to dramaticky míň než u bydlení běžného.

Kolik se takhle ušetří? Náklady na vytápění jsou až šestkrát nižší než u běžné novostavby. Energeticky pasivní budova spotřebuje méně než 15 kWh/m2 za rok, zatímco běžná novostavba 90 kWh/m2 za rok. To je fakt rozdíl, protože roční úspora v platbách za energii je sedm až patnáct tisíc korun v bytě 3 plus kk.

Tyhle domy mají navíc tak malé ztráty tepla, že se vám topná sezona o hodně zkrátí. A když náhodou vypadne topení, tak v bytě poklesne teplota za den asi o 1 °C. Kdyby topení nefungovalo dlouho, ustálí se asi na 15 °C.

Takže jestli náhodou zamýšlíte zrovna stavět nebo se stěhovat, tohle stojí za přemýšlení.

Co potřebuje pasivní dům?

  • kvalitní architektonický návrh
  • optimalizovanou orientaci domu, jednotlivých bytů a oken vůči světovým stranám
  • promyšlené řešení dispozice
  • nadstandardní zateplení
  • omezení úniků tepla řešením detailů
  • kvalitní dřevěná okna s trojskly s minimálními ztrátami (okna s jižní orientací mají dokonce plusovou tepelnou bilanci)
  • řízené větrání - dostatek čerstvého vzduchu pro kvalitní spánek i aktivitu
  • rekuperaci odpadního tepla větraného vzduchu – při větrání tak z bytu zbytečně neuniká drahocenné teplo a v létě pomáhá v bytě udržet noční chlad, vzduch odváděný z místnosti předává ve výměníku teplo přiváděnému čerstvému vzduchu
  • využití energie lidí a spotřebičů – díky rekuperačnímu výměníku se teplo vyzařované lidským tělem a teplo z domácích spotřebičů neztrácí, ale je využito
Domy běžné v 70. - 80. letechSoučasná novostavbaNízkoenergetický důmPasivní důmNulový dům/dům s přebytkem tepla
charakteristika
zastaralá otopná soustava, zdroj tepla je velkým zdrojem emisí; větrá se pouhým otevřeným oknem, špatně izolující konstrukce, přetápí seklasické vytápění pomocí plynového kotle o vysokém výkonu, větrání otevřením okna, konstrukce na úrovni požadavků normyotopná soustava o nižším výkonu, využití obnovitelných zdrojů, dobře zateplené konstrukce, řízení větránípouze teplovzdušné vytápění s rekuperací tepla, vynikající parametry tepelné izolace, velmi těsné konstrukceparametry min. na úrovni pasivního domu, velká plocha fotovoltaických panelů
potřeba tepla na vytápění [(kWh/m2a)]
většinou nad 20080 - 140méně než 50méně než 15méně než 5