Trápí vás únava? Tak si domů pusťte světlo

Domácnost 16. března 2013

Bojovat s jarním vyčerpáním se nemusí jenom vitaminy a kávou. Taky vám pomůže, když budete mít doma dostatek slunce. Jestli můžete, pořiďte si proto střešní okno.

Výhody střešních oken jsou jednoznačné. Taková okna prosvětlí interiéry v podkroví, aniž by výrazně ovlivnila vzhled a proporce střechy. A nejrůznější vychytávky k nim rozšiřují možnosti donekonečna.

Světlo do stále častěji budovaných a oblíbených podkrovních místností můžete pustit buď skrze klasické vikýře, nebo zvolit právě střešní okno. Mnoha střechám domů vikýře bezpochyby sluší, na některých však mohou působit nepatřičně. A někdy za vás volbu mezi vikýřem a střešním oknem vyřeší jednoznačné nařízení památkářů.

Ať už je to jakkoli, střešních oken se není třeba obávat. Kvalita jejich konstrukce i tepelně izolační vlastnosti je předurčují k použití v novostavbách, ale i při rekonstrukcích starých domů a bytů.

Prosvětlení prostor střešními okny navíc dává interiérům charakteristickou atmosféru a vyhoví příznivcům moderny i tradičního rustikálního stylu. Postačí jen dobře si vybrat z bohaté nabídky na trhu.

Rolety mají svoje IQ

Výrobci střešních oken neustále přicházejí s novinkami, díky nimž můžete rozšířit možnosti užívání vašich stávajících střešních oken, nebo vybrat design a systém, který se bude nejlépe hodit pro váš dům nebo byt.

Firma Velux například nedávno představila novou kolekci zatemňujících rolet, kde je novým prvkem u venkovní rolety design zásobníku s integrovaným solárním článkem. Solární článek je součástí rolety a nijak z ní nevyčnívá.

Venkovní roleta umožňuje docílit optimální teplotu po celý rok. Zatímco v létě zabraňuje přehřívání pokoje snížením prostupu slunečního tepla až o 95 procent, v zimě naopak dokáže omezit tepelnou ztrátu až o 15 procent!

Díky ní můžete úplně nebo částečně zatemnit místnost a také omezit hluk z deště a krupobití až o tři decibely. V praxi to znamená snížení vnímání hlučnosti až o polovinu. Venkovní roletu si můžete pořídit jako doplněk k už hotovým oknům a kombinovat ji s jakoukoliv interiérovou roletou či žaluzií.

Co můžete udělat sama proti pocení?

  • Správné prosvětlení místností pomocí přírodního světla se počítá podílem prosklené plochy okna k ploše podlahy.
  • V případě obytných místností by tento podíl měl dosahovat minimálně hodnoty 1:8.
  • V místnostech, kde je denní světlo vyžadováno jen k prosvětlení, pak minimálně 1:12.
  • Pamatujte si: několik menších střešních oken prosvětlí interiér lépe než jedno velké okno.

Fungují podle sluníčka

Někdy by se hodilo, aby se rolety rolovaly, i když nejste zrovna doma. Pro ten účel se hodí jednotka pro řízení vnitřního klimatu KRX 100. Jde o systém, který řídí dálkově ovládané zastiňovací doplňky prostřednictvím senzorů v závislosti na intenzitě slunečního záření a venkovní teplotě.

Během letní sezony jsou stažené, což chrání byt a brání přehřátí, zatímco v zimě jsou od východu do západu slunce vytažené, aby se využívalo slunce pro vytápění. V noci jsou potom zase stažené, aby zabránily úniku tepla z interiéru.

Plastová okna do vlhka

Jestli pořízení střešních oken teprve zvažujete, může být důležitým kritériem výběru také snaha o maximální omezení vlivu vzdušné vlhkosti. Dobrým tipem je třeba kolekce plastových oken Fakro. Kyvná a výklopně-kyvná střešní okna s dekorem borovice mají termoizolační zasklení ve variantě s dvojsklem a s trojsklem.

V obou případech jde o energeticky úsporné zasklení s vnějším tvrzeným sklem odolným proti krupobití a vnitřním sklem s reflexní vrstvou. Kvalitu zasklení zvětšují teplé distanční rámečky a argonová či kryptonová náplň. Že moc nevíte, o co jde? Překlad zní, že o to, aby vám bylo doma co nejpříjemněji.

elektronické předplatné