Chcete něco krásného na zahradu? Tak přemýšlejte o betonu

Domácnost 27. června 2019

Vážně, beton není dobrý akorát tak do fabriky. Patří sice do základů a dá se z něj stavět, ale může být taky krásný. Záleží na tom, co se s ním udělá. Třeba krásná dlažba nebo i zahradní krb.

Zatímco ještě před několika lety nás od betonové dlažby odrazoval příliš strohý „technický“ vzhled a omezená nabídka tvarů a dekorů, dnes je situace jiná.

Jestli potřebujete nějak upravit zahradní cestičky nebo třeba dvůr, nebojte se přemýšlet zrovna o tomhle materiálu.

Betonová dlažba (včetně „zámkové“, která vznikne spojováním hotových kousků) se vyrábí z vibrolisovaného betonu. Má řadu výhod, včetně mimořádné odolnosti proti zátěži a působení povětrnostních podmínek, a zpravidla i příznivé ceny.

Postavte si třeba schody

V současné době zahrnuje pestrá nabídka na trhu množství tvarů, povrchů i barevných odstínů včetně dlaždic na první pohled téměř nerozeznatelných od přírodních materiálů.

Dlaždice mohou sloužit k vytvoření chodníků, můžete jimi dláždit přístupové cesty i velké plochy dvorů a můžete z nich postavit i schody. Výrobci nabízejí i nestandardní tvary v podobě krychlí, kvádrů, osmiúhelníků a dlažebních kamenů s povrchovou úpravou, reliéfy a vzory. Dlažbu můžete mít i v několika barevných odstínech a ty pak na dlážděných plochách kreativně kombinovat.

Zvládne to i šikovná holka

Zatímco zámková dlažba tvoří komplexní systém, zahrnující dlaždice se západkami a také okrajové dlaždice včetně půlek, klasická betonová dlažba zámky nemá.

Dodává se ve větších rozměrech, například 50 x 50 či 40 x 60 centimetrů, a výrobci ji obvykle nenabízejí v tak široké škále tvarů, jako dlažbu zámkovou. Oblíbená je rovněž zatravňovací dlažba, tvořená jednoduchými profily, kterými po položení prorůstá tráva.

Práci s dlaždicemi zvládne každý šikovný chlap (nakonec i ženská, když musí). Co je potřeba udělat? Změřit plochu, vypočítat množství dlaždic, vyrovnat terén, osadit podklad a pak položit, zhutnit a vyspárovat dlažbu.

Kromě dlaždic existují i zatravňovací tvarovky pro výstavbu suchých zídek či fixaci svahů, a chcete-li betonové variace v okolí vašeho domu rozehrát naplno, můžete se porozhlédnout i po zajímavých nádobách a květináčích, jimž snadné odlévání z betonu umožňuje dát často velmi originální design. Betonové odlitky tvoří i podstatnou součást mnoha typů zahradních krbů.

Beton jako exkluzivní doplněk

  • Zámková dlažba se dodává jako komplexní systém, zahrnující dlaždice se západkami a okrajové dlaždice. Systém zámků posiluje odolnost, pevnost a soudržnost plochy, hodí se na dláždění rozlehlejších prostranství. Nevýhodou může být menší výběr tvarů než v případě klasické „nezámkové“ dlažby.
  • Dlažba, která není vybavena zámky, se klade obdobně jako zámková. Není sice tak soudržná, ale zase nabízí mnoho tvarů včetně možnosti kombinace nejrůznějších tvarů do obrazců. Tento typ dlažby skýtá širší výběr zájemcům o hrubé přírodní struktury, imitace kamene nebo repliky cihelné dlažby.
  1. Kdysi hojně používanou a dnes znovu objevovanou technikou úpravy povrchu betonu je takzvané gletování. Gletovaný (příp. kletovaný) beton se vytváří zaprašováním položeného, udusaného vlhkého betonu cementem a uhlazováním ocelovým hladítkem. Hotový povrch je odolný vůči vodě a vytváří dokonale hladkou plochu. Tato praktická technika se dříve často používala k úpravě povrchů podlah technických místností. Dnes ji řada architektů využívá k vytvoření originálních dekorativních ploch například v koupelnách či kuchyních exkluzivních městských loftů.

  2. Zajímavou možností dekorativní úpravy betonu je ražený beton. Umožňuje vytvoření různých typů, patin a textur povrchu. Do povrchu čerstvě uložené betonové směsi se zapracuje sypká barevná směs, do které je pomocí polyuretanových matric vyražen zvolený vzor. Široký výběr razicích matric umožňuje vytváření dekorů, které mohou imitovat například kamennou nebo pálenou dlažbu. Jde o rychlou a poměrně levnou technologii.