Chcete koupelnu jako pro Angeliku? Žádný problém, to je trend

Domácnost 9. března 2013

Jestli vaše romantická duše prahne po koupelně ve stylu dámského budoáru, mramorových antických lázní nebo venkovské stodoly, můžete zajásat. Letošní trend v kachlíčkách je totiž právě co nejlepší napodobení přírodních materiálů.

Dřevo, mramor, kámen – tyhle materiály nejsou jenom stavební materiál, ale taky krásný stavební materiál. Jenže buď jsou hodně drahé, jako luxusní mramor, nebo se nehodí všude, jako dřevo. Takže výrobci dlaždiček a kachlíček zajásali, když se jim konečně podařilo najít technologii, která je hodně věrně napodobuje.

„Jde o technologii glazování pomocí digitálního tisku. Tato metoda funguje na principu tisku fotografií pořízených digitálním fotoaparátem, čímž lze vytvořit zcela autentické kopie jakéhokoliv typu kamene, mramoru, travertinu, dřeva a dalších předloh.

Imitace je tak přesvědčivá, že už ani na dotek pomalu nepoznáte, zda jde o dřevo, či keramiku,“ vysvětluje Jana Líkařová ze společnosti Keramika Soukup.

Za trendem imitování stála právě myšlenka nahradit ne příliš vhodné materiály keramikou. Voda a vlhko totiž dřevu dvakrát neprospívají a kámen je zase složité opracovat na pravidelné a stejně široké dlaždice.

Díky technologii digitálního tisku, která umožňuje vytvářet opravdu věrné kopie, se ale nakonec z tohoto původně provizorního řešení stal samostatný trend, o který neustále stoupá zájem.

Velké pláty mramoru

Luxusní mramor ve vysokém lesku imituje například kolekce Museum od španělského výrobce Peronda. Navíc nabízí velkoformátové dlažby v rozměru 60x60 a dokonce i 60x120 centimetrů.

„Právě zvětšování již tak velkých formátů je další ze současných hitů. V minulých letech se zdálo, že dosažení rozměru 60 x 60 centimetrů bude konečné. Ale dneska můžeme nabízet obklady s délkou přesahující jeden metr,“ říká Jana Líkařová.

Tradiční koupelnové obklady vůbec prošly velkou proměnou. Na rozdíl od let minulých dominují nad čtverci protáhlé obdélníky, nejčastěji v rozměrech 20x50, 25x60, 25x70 a 30x100 centimetrů. Podívejte se, co můžete mít v koupelně (a nejen tam)!

Tři největší trendy

  1. Jedním je retro, honosnost, zdobnost a netradiční pojetí v zámeckém stylu, jaké nabízí třeba série Vendome italského výrobce La Faenza. „Kazetové obložení stěn v kombinaci s variací tapetových vzorů a zdobných dekorů promění koupelnu v elegantní dámský budoár,“ říká Jana Líkařová.

  2. Druhým je zkamenělé dřevo (třeba série Fossil italského výrobce ABK) nebo design napodobující pohledový beton, který se hodí do industriálně laděných interiérů.

  3. Vedle letos nešlápnete ani volbou rostlinných prvků. Květinová dekorace může tvořit jediný pozornost poutající prvek v jinak barevně čistém interiéru. Populární jsou taky drobné kytičky na ozdobných listelách či na obkladech tvořících třeba stěnu sprchového koutu či vyplňujících prostor nad vanou.

kytky

Květinový styl se pro koupelnu hodí.

foto:

elektronické předplatné