Biozahrádky: Kašlete na sekačky, když máte ovečky

Domácnost 18. června 2013

V Beskydech anebo v Alpách je to normální. Bílé chomáče ovčích stád rozesetých po zelených stráních jsou odvěkým zdejším koloritem. Ale v hlavním městě? A vidíte, přece i po Praze se kdysi ovce procházely zcela běžně – a teď se sem zase vracejí.

Nedávno se v novinách objevil inzerát s tak trochu legračním textem: „Praha shání pasáčka ovcí. Zn.: vlastní stádo podmínkou.“

Možná ne doslova, přesný text už si nepamatuju, nicméně do Prahy se skutečně vracejí ovce a s nimi i kozy – a to ve funkci sekaček na trávu.

Bekot v metropoli

Ještě za první republiky okusovaly pražské trávníky zcela běžně. Možná ne přímo u Muzea, ale v Prokopském údolí anebo v Šárce určitě. Právě tam se už druhým rokem vracejí i letos. A taky do přírodních parků v oblasti Podbabských a Sedleckých skal, ve Slavičím údolí, na Zmrzlíku a Havránce nebo v Radotínských skalách.

Ovce a kozy se šiknou hlavně v těžko dostupných svazích a kopcích a fungují mimo jiné i jako ekologická hlídka. Tahle místa bývají totiž často zarostlá trnkami, hlohy a šípky.

Náletové dřeviny vytlačují vzácné byliny a právě pastva je ideální způsob, jak bránit jejich opětovnému růstu a udělat prostor pro původní druhy.

Radní pasáčkem

Zatímco jinde po Praze jsou ovčí sekačky celkem novinkou, na Jižním Městě spásají trávníky už šestým rokem. Pochutnávají si na zeleni mezi domy, na protihlukových valech kolem dálnice a na loukách v okolí chráněného území Milíčov.

Právě na zdejším statku zhruba dvacítka koz a pětašedesát ovcí i přezimuje. Na jaře je odtud vyžene radniční bača přímo mezi paneláky.

„Lidé mohou běžně potkat bečící stádo třeba v podchodu pod dálnicí, jak pochoduje na novou pastvu,“ říká předseda výboru pro životní prostředí Prahy 11 Daniel Urban. Zvířata jsou podle něj šikovnější než nejlepší sekačky. Navíc se díky nim vylepšuje ekosystém.

„Jejich přítomnost podporuje přírodní koloběh. Ovčí exkrementy přilákají více much a brouků, kteří slouží jako potrava například žabám. Před nedávnem se k nám díky tomu zcela nečekaně vrátila například vzácná rosnička zelená.“

Chundelaté ovečky a jejich kozí kamarádky s bradkou jsou samozřejmě taky skvělou atrakcí pro děti.

Rodinné procházky tak už mají stálou zastávku u ohrad. Radnice chce proto v Milíčovském statku vybudovat malý zoopark. Měl by mít podobu venkovského statku a kromě ovcí a koz by tu měla být k vidění i další domácí zvířata.

ovce

Tak co, budeš nám sekat, až vyrosteš?

zdroj: www.thinkstock.cz

Plusy a minusy živých „sekaček“

Plus:

  • Méně práce, trávník zkracují bez protestů a rády

  • Tichý provoz (až na ranní bečení)

  • Spadané ovoce nehnije na zemi, neb ovce ho s chutí slupnou

  • Případná grilovačka na konci sezony (nikoli pro útlocitné)

Minus:

  • Trávník nevypadá jako golfové hřiště

  • Trávník ne vždy chutná. Možná se ovce vrhnou na okolní keříky a trávu nechají travou

  • Veterinární péče. Ovce potřebují očkovat, odčervovat a zastřihovat paznehty

  • Dohled. Je bezpodmínečně nutný, aby se nezaběhly, neměly žízeň a neožíraly, co nemají

Lidé už si také začínají zvykat na to, že ovce není pes, a pomalu se rozpomínají na zákonitosti přírody. „Dříve se stávalo, že lidé krmili ovce nejrůznějšími sladkostmi, třeba vánočním cukrovím, a nedošlo jim, že taková jedna kobliha může pro ovci znamenat i smrt.

První rok nám i z tohoto důvodu uhynula skoro třetina stáda. To už se teď ale naštěstí změnilo,“ podotýká Urban. Největší problém je prý ale sehnat spolehlivého baču.

„Nakonec jsme se rozhodli, že se o stádo postaráme společně my z radnice. Střídá se nás asi pět a já jsem jedním z nich. A těší mě to,“ směje se Urban.

Tak to vidíte, a pak že se politici štítí hrubé práce!

Vlasta 24/2013 čtv

Co si o tomto tématu myslí naše celebrity? Nahnaly by do měst ovečky? Přečtěte si v nové Vlastě 24/2013 s Andreou Kalivodovou na obálce. Právě na stáncích!