Dejte si pohov na pohovce

Domácnost 5. září 2019

Milujeme je a rádi je nakupujeme. Proč myslíte, že v obchodech s nábytkem zabírají pohovky, gauče a sofa tak velký prostor?

Mohlo by vás zajímat

Znám jen dvě domácnosti, kde žádnou pohovku ani sofa nemají, a musím říct, že jsou divné. Ne že by působily neosobně nebo nepříjemně, ale něco velmi podstatného v nich chybí.

Zklidnění. V těch dvou bytech jako by nebylo místo pro odpočinek. Jako by posezení s knížkou nebo odpolední šlofík byly prohřeškem proti dobrým mravům dnešní zrychlené doby.

Domácí pohoda

Kdybyste ale znali obyvatele těch dvou budoárů, hned byste pochopili. Jeden patří aktivní sedmdesátileté lektorce cizích jazyků, která celoživotně spí čtyři hodiny denně, protože je toho názoru, že spánek je zbytečný luxus. Druhý obývá mladý personalista, který pracuje od rána do večera a domů se chodí jen vyspat...

Zkrátka a dobře pohovka, gauč, sofa – tyhle kousky nábytku dávají interiéru hřejivou stabilitu, která pro většinu z nás dělá domov domovem. A vybírat rozhodně je z čeho.

Pohovky a sofa se dnes vyrábějí v různých tvarech, rozměrech, materiálech i barvách, mezi nejoblíbenější patří jednoduché polštářové pohovky s potahem z jemných a pevných textilií.

Důvod je nasnadě, jsou univerzální a lze je „vsadit“ do jakéhokoli moderního interiéru. Sofa svého srdce ale v obchodech bez problémů najdou i ti, kteří milují extravaganci v jakémkoli směru.

Polštáře a polštářky

  • Polštáře dokážou s interiérem divy. Při jejich výběru si ale raději nechte poradit od někoho, kdo má estetické cítění. Polštáře, které mají své místo na pohovce, by měly s barvou pohovky souznít, zároveň ovšem musejí působit kontrastně. Kromě toho musejí ladit k ostatním doplňkům v místnosti.