To se to o dovolených vykrádají byty... Jedna báseň!

Domácnost 10. července 2013

Období dovolených je ráj nejen pro pracující, kteří si konečně "odfrknou" od roboty, ale také pro bytové zloděje, jimž naopak nastává ta pravá "pracovní" sezona.

A pište si, že opravdu nezahálejí! Za loňský rok policie eviduje přes 55,5 tisíce vloupání se škodou skoro dvě miliardy korun, z toho téměř 10 tisíc případů se škodou k půl miliardě připadá na byty a rodinné domy.

Nedobytnou pevnost ze své domácnosti neuděláte, ale co nejvíc nenechavcům zkomplikovat plány ve vašich silách je. Na co se zaměřit?

Okna

V unikátním průzkumu společnosti Jablotron uvedlo 84 % českých vězňů, že nejsnazší cesta vede přes okno. A to i ve vyšších patrech, kde se k vám zloděj dostane třeba po společné terase. Cestu mu ztíží nebo i znemožní mříže či bezpečnostní fólie.

„Fólie vyjdou na pár stovek za metr čtvereční. Pořizujte si ale pouze certifikované, které mají garantované vlastnosti,“ upozorňuje Ivan Pavlíček, ředitel společnosti NEXT a odborník na komplexní zabezpečení domů a bytů. V porovnání s tím, co mohou lupiči nadělat za neplechy, to není tak strašná suma, co myslíte?

lupič

Nenechte se oklamat myšlenkou, že nemáte doma nic cenného, co by stálo za ukradení. Zloděje zajímá i staré domácí vybavení, které skončí za pár stokorun v některé zastavárně. Jen v Praze jich najdete stovky.

zdroj: www.thinkstock.cz

Dveře

Kvalitní dveře a zámek jsou základ, to je jasné. Ale i tak dokážou průměrně zabezpečený byt otevřít zloději do pěti minut. Na nejobyčejnější zámky jim stačí dokonce pouhých pár vteřin.

Naopak bezpečnostní dveře s dokonalejšími zámky 69 % pobertů od vloupání odradí. Zvolte dveře alespoň třetí bezpečnostní třídy a lepší zámek. „Pokud bezpečnostní kování namontujete na obyčejné dveře panelového domu, nebude to mít žádný význam.

To samé platí, i pokud namontujete bezpečnostní kování na obyčejnou stavební vložku,“ upozorňuje Martin Erba, jednatel společnosti AC-T servis.

Elektronika

Možná to znáte jenom z filmů, ale opravdu není od věci vybavit domácnost elektronickým systémem, zejména pokud máte doma cennosti, které by potenciální lapky mohly lákat.

„Ideální je kombinace ochrany jak mechanickým, tak elektronickým zabezpečením. Pokud přemýšlíte nad alarmem, zvolte si i službu napojení na bezpečnostní centrum,“ říká Daniel Havel, vedoucí propagace a komunikace společnosti Jablotron Alarms.

Ostatní

A pár klasických rad na závěr: Před odjezdem se domluvte se sousedy, aby vám na váš byt či dům občas mrkli a vybrali vám schránku. Nechlubte se třeba na Facebooku, na jak dlouho odjíždíte. A u rodinných domů nepodceňte ani zabezpečení sklepů či garáže.