Užijte si fajn posezení na zahradě

Domácnost 21. března 2019

Možná jste to zažili. Koupili jste si zahradní nábytek, o kterém se prodavač dušoval, že ho klidně můžete nechat celý rok venku. A pak přišlo jaro, vy jste z něj sundali ochrannou plachtu a uviděli jste tu spoušť…

Dřevo bylo popraskané, zohýbané, nehezké a kolem šroubů se začala vytvářet ložiska hniloby. Přesně takhle to totiž obvykle dopadá s nábytkem z měkkého dřeva.

Jeho nízká cena je jeho jedinou výhodou. I když i to je diskutabilní. Ono totiž také to pravidelné natírání, moření, voskování něco stojí. Tak proč si raději rovnou nekoupit něco pořádného?

Pokud chcete opravdu odolný venkovní nábytek, doporučujeme teak. Jde o exotické dřevo, které je velmi husté a obsahuje mnoho oleje, což ho činí mimořádně odolným vůči hnilobě. Na rozdíl od klasického dřeva se neroztahuje, nesmršťuje ani nekroutí.

A jsou tu i další možnosti. Třeba hliník. Je lehký, pružný, snadno se udržuje a dobře se kombinuje s jinými materiály. V současnosti je stále populárnější kombinace hliníku a textilního výpletu.

Výplety z umělých textilií jsou pevné a stabilní, a přitom jemné a prodyšné, což je pro pohodlné sezení nejdůležitější. Díky těmto vlastnostem není nezbytně nutné nábytek doplňovat poduškami.

Dobrou volbou je i ratan, ovšem ne přírodní, ale ten umělý. Ačkoli i přírodní ratan je poměrně odolný, s umělým ratanem se v tomto ohledu nemůže srovnávat.

Ratanový zahradní nábytek se vyrábí z umělých vláken se speciálními vlastnostmi. Vlákna jsou velmi ohebná a dokonale odolná vůči ultrafialovému záření, výkyvům teplot i vodě. Nábytek z umělého ratanu navíc nevyžaduje žádnou zvláštní údržbu a snadno se čistí vodou a jemným mýdlovým roztokem.