Že je lepší vyhořet než zažít malování? Ale kdeže

Domácnost 21. července 2013

Teplé letní měsíce jsou ideální nejen pro dovolené, ale i malování. Barvy krásně schnou, větrat můžete klidně i celou noc. Právě proto se do něj v létě pouští spousta domácností.

Je nám jasné, že byste raději léto trávili někde u vody, ale když už jste se jednou rozhodli vymalovat, alespoň vám poradíme, jak to zvládnout s co nejmenší újmou.

Nejdřív: Příprava

I profesionální malíři tvrdí, že právě nachystat se je nejdůležitější. Začněte nábytkem. Pokud se nedá vystěhovat ven úplně, sestěhujte ho alespoň do středu pokoje. Pečlivě ho zakryjte igelitem.

Pak potáhněte radiátory, z těch se cákance barvy odstraňují obzvlášť pracně. Nezapomeňte na lustr, buď ho odmontujte, nebo také obalte.

„Podlahu je lepší přikrýt igelitem dvakrát, druhá vrstva by ideálně měla být ze silnějšího materiálu. Na to pak položíme papírové kartony, popřípadě staré povlečení nebo prostěradla, která zamezí tomu, aby ze seškrábané omítky vznikalo bahno,“ doporučuje Stanislav Kralovanský ze společnosti Malíři Natěrači CZ (www.malirinateraci.cz).

Tato vrstva také zabrání protržení igelitu a zašpinění podlahy při použití štaflí.

U oken stačí zakrýt skla, rámy oken i dveří se čistí snadno. Zakrývání rámů by zabralo zbytečně moc času a okna by se nedala otevřít.

Zásuvky a vypínače se mohou zalepit papírovou lepicí páskou nebo také odmontovat, je ale důležité, aby se do nich nedostala voda. Proto je nejbezpečnější při malování vypnout pojistky.

nábytek 1

Nábytek pečlivě zakryjte igelitem.

zdroj: www.thinkstock.cz
nábytek 2

U oken stačí zakrýt skla.

zdroj: www.thinkstock.cz

Potom: Náprava

Úplně beze skvrn se asi malování neobejde. Pokud používáte disperzní barvy, které jsou ředitelné vodou, nechtěné skvrny smázněte hned suchým hadrem. Pokud už zaschly, dají se oškrábat nebo omýt hadrem a vodou.

Nenechte si nepořádek nastřádat a uklízejte průběžně. Třeba když škrábete omítku, co nejdřív ji zameťte a vysajte, ať v ní nešlapete.

Závěrečný úklid si promyslete. Posbírejte kartony z podlahy, pak vysvoboďte nábytek z igelitu. Balte ho chytře, aby barva zůstala uvnitř a neodrolila se na podlahu. Luxování a vytírání si nechte až na konec.

malování 1

Uklízejte průběžně - určitě nezapomeňte na vyčištění štětců.

zdroj: www.thinkstock.cz
malování 2

Luxování si nechte na konec.

zdroj: www.thinkstock.cz