Milujete vodu? A proč tedy ještě nemáte bazén?

Domácnost 17. června 2016

Rozhodli jste se, že si na zahradě zbudujete bazén? V tom případě je třeba, abyste si nejdříve položili pár otázek...

Nejdůležitější je ujistit se, že budete schopni bazén naplnit a že zdroj vody, který máte k dispozici, bude postačující i k jeho každodennímu doplňování.

Následně je třeba zauvažovat nad velikostí bazénu, tedy nad jeho hloubkou, šířkou, délkou a tvarem. Tyto parametry vybíráme především s ohledem na jeho využití, tedy jestli ho chceme pro dětské cachtání, zchlazení těla a rekreační plavání nebo pro sportovní trénink. Doporučovaná hloubka je 1,3 až 2,2 m a délka minimálně šest metrů. Pokud ovšem potřebujete bazén opravdu pro plavání, měl by být dlouhý 8 až 12 metrů.

Kam ho dát?

Máte-li jasno v rozměrech, na řadu přichází umístění bazénu. Nejlepší je situovat ho na slunném místě, uprostřed kvalitního trávníku a s dostatečnou vzdáleností od keřů a stromů. Jinak, s pořízením bazénu by se mělo počítat už při projektování domu a zahrady, ušetří to mnoho starostí. Stejně tak vám ušetří práci i vrásky, když si bazén necháte dodat na klíč. Odborníci si poradí se všemi technickými úskalími spojenými s vybudováním bazénu mnohem lépe než vy.

Dále – při výběru bazénu hleďte na jeho tvar a dobře uvažte, zda ladí s domem a se zahradou. Obecně lze říct, že bazény nepravidelného tvaru působí přirozeněji, ale hodí se spíš do členitého terénu. Naproti tomu pravidelné bazény vyniknou v prostornější rovné zahradě.

No a na závěr bude dobré rozhodnout se, zda dát přednost bazénu zapuštěnému, či polozapuštěnému. Zapuštěné se dobře uplatní především v rovnějším terénu, pro členitější terén a větší spád pozemku se lépe hodí polozapuštěný. Zvolíte-li větší plastový bazén, nejvýhodněji vás přijde koupě a instalace od specializované firmy, menší bazén zabudujete poměrně snadno i svépomocí.

Bazénové dno s nápadem

Novinkou na trhu jsou samolepky pro bazény a vany, určené pro lepení pod vodou. Uživatelé ocení především snadné nalepení do bazénu, aniž by ho kvůli tomu museli vypouštět. Samolepky jsou extrémně přilnavé, barevně stálé, odolné vůči poškrábání i bazénové chemii.