Kde jinde byste měli pracovat než v pracovním koutě?

Domácnost 17. března 2017

Je nás stále víc. Lidí, kteří sem tam nebo pravidelně pracují doma. A aby výsledky našeho pracovního snažení za něco stály, potřebujeme mít funkční a příjemné místo na práci. Jak je ale vytvořit?

Budete-li se držet následujících rad, nemůžete udělat chybu:

Vymezte si prostor. Pokud máte v bytě nebo domě samostatnou místnost, kterou můžete používat jako pracovnu, máte vystaráno. My ostatní musíme ve svých příbytcích najít vhodný plácek. Pracovní kout může být vlastně kdekoli, kde budete mít dostatečný klid a kde je dost prostoru pro velký stůl a židli. Vyhnout byste se měli jen místům jako ložnice. V odpočinkových zónách bytu by totiž nemělo být nic, co by vám připomínalo práci a povinnosti.

pracovní kout 8

Pečlivě vyberte stůl. Měl by být prostorný, stabilní a bez překážek pro nohy. Každý dělá něco jiného, takže každý musí individuálně posoudit, kolik prostoru obvykle potřebuje. Osvědčily se klasické obdélníkové stoly, stále oblíbenější jsou ale stoly do tvaru písmene L či stoly nepravidelných tvarů s různými oblinami.

Sety do pracoven se dnes vyrábějí v nejrůznějších stylech, vybere si úplně každý. (Pracovní stůl s policemi, Ikea, info o ceně v obchodě)

pracovní kout 11

Zvolte vhodnou židli. Ta od jídelního stolu rozhodně nestačí, uvědomte si, že na ní budete sedět dlouhé hodiny. V každém případě je třeba, aby měla nastavitelnou výšku a pružný opěrák, který vás bude nutit držet záda zpříma. A musí mít i opěrky na ruce, ty si budou potřebovat sem tam odpočinout od pobíhání po klávesnici.

Pracovní židle musí být pohodlná a „zdravá“. Měla by mít nastavitelnou výšku, kvalitní opěrák na záda a opěrky na ruce. (Otočná kancelářská židle, Ikea, 3990 Kč)

pracovní kout 4

Promyslete, jak vyřešíte osvětlení. Nejlepší je méně intenzivní světlo z několika různých zdrojů, například kombinace klasického lustru, lampy a mírného, rozptýleného světla, umístěného za obrazovkou počítače.

Dbejte na doplňky. Dělají naše pracovní prostředí příjemnější, a nám se v něm bude líp tvořit. (Stolní lampa, Nanovo, 2600 Kč)

pracovní kout 10

Nepodceňte také skříň. Respektive místo, kam budete odkládat různé dokumenty, příručky, přístroje a nástroje, prostě cokoli, co ke své práci potřebujete. Nemusí být přímo vedle pracovního stolu, ale rozhodně v dosahu tří kroků od něj.

Kontejnerky: Jeden z nejlepších „vynálezů“ interiérového designu všech dob! Různě velké, různě barevné a různě prostorné skříně a skříňky na kolečkách nám umožňují udržet vše, co k práci potřebujeme, hezky zorganizované a v pořádku.

Technika až na prvním místě

Notebook, iPod, Smartphone, iPad... Informační technika je dnes základním pracovním nástrojem mnoha z nás, a proto na ni musíme myslet od první chvíle, kdy začínáme „projektovat“ pracovní kout. V téhle souvislosti je dobré si položit pár jednoduchých otázek: Je na místě, kde chci pracovat, dost zásuvek? Kolik mám kabelů? A jak zařídím, aby nebyly vidět a aby se o ně nikdo nepřizabil?

pracovní kout 1

Obal s klávesnicí Logitech Keyboard Folio, 2599 Kč

pracovní kout 3

Stojánek IXLstand na iPhone, Petr Novaque, www. novaque.com, 360 Kč

pracovní kout 2

Netbook, Sony VAIO SVE1112M1EP, Euronics, 11 990 Kč