Nesting aneb doma jako v hnízdečku

Domácnost 29. června 2020

Když má přijít na svět potomek, příroda zavelí a samička začne starostlivě chystat hnízdo. Mají to tak všechny, i ty lidské. Jenže člověk si nejspíš jako jediný buduje pohodlné hnízdečko zdaleka nejenom kvůli dětem.

Pohodlno, příjemno, útulno. Tak by doma mělo být. A taky by nemělo chybět veškeré technické vybavení, audio, video a hifi hračky všeho druhu, dévédéčko, maxiobrazovka, playstation, zkrátka nejnovější technické novinky.

A samozřejmě také rafinované designové osvětlení a sedačky elegantních křivek z přírodních materiálů, případně naopak potahy z exkluzivních látek, vyrobených nejnovějšími technologiemi téměř na hranici science fiction.

Ničím nerušená atmosféra oku lahodících linií a látek příjemných na dotek, prodchnutá osvěžujícím aroma... Tak moment. Tady už nemluvíme jen tak o ledajakém bydlení, že?

Doma je nejlíp

Nesting neznamená jen supermoderní a super designový bytový komfort. Nesting je nová životní filozofie. A netýká se ani tak lidí pokročilého věku jako spíš těch, kteří si staví své první malé hnízdečko se svou první velkou láskou.

Pokud jste i vy patřili v mládí k těm, co domů chodili jen přespat a skládali hlavu mezi olysalé polštářky na polorozpadlé sedačce, nejspíš jen kroutíte nevěřícně hlavou.

Co doma, proboha? Mládež má létat po světě, bavit se dlouho do noci, objevovat nová prostředí a nové lidi! No jo, svět se mění. Děti květin by asi taky těžko chápaly sexuální zdrženlivost generací, které přišly po nich.

Média nás dnes a denně krmí tragédiemi, při nichž přicházejí o život desítky nevinných. Na ulici není dvakrát bezpečno. A v kanceláři zase příjemno.

Je krize, všichni jsou ve stresu a dost nervózní. Ale doma, to je jiná, tam si člověk konečně doopravdy odpočine. Tam se cítí jako v bavlnce. A bezpečně. Ať se třeba venku všichni čerti a teroristé žení!

5 nejlepších úklidových rad

S termínem nesting poprvé přišla propagátorka nových trendů Nizozemka Li Edelkoort. Zatímco styl cocooning – tedy touha ukrýt se před světem – v posledních letech ustupuje, nesting se naopak šíří dál. Rozdíl je v tom, že člověk v „kokonu“ se bojí lidí a domov mu slouží jako jakýsi ochranný bunkr. Hnízdo, anglicky nest, je otevřené všem. Jeho obyvatelé k sobě naopak velmi rádi zvou přátele a další členy rodiny, aby všichni společně trávili příjemný čas v příjemném prostředí. Neuzavírají se před světem, ale zvou ho k sobě domů.

Ať to stojí, co to stojí

Jsou lidé, kteří za svým vysněným bytovým zařízením neváhají ujet stovky kilometrů daleko a sáhnout při tom do kapsy pěkně hluboko. Ale nemusí jít primárně vždy o přehnané částky.

Svíčky s esenciálními oleji, zateplená podlaha z přírodního materiálu posetá hebkými koberci a polštářky a sedáky všech možných rozměrů... samé měkké tvary, které člověka přímo vyzývají ponořit se do jejich pohodlí.

Tak nějak vypadá dokonalé hnízdečko. Uvelebit se pod dekou s oblíbenou knížkou nebo si pustit film s přáteli, případně si zahrát nějakou hru, to je dokonalé sobotní odpoledne, ne?

Nač chodit ven a strkat se a potit s neznámými lidmi v přecpaném anonymním baru? Je přece mnohem lepší pozvat si tu část světa, kterou máme rádi, k sobě domů.

Když se tak někdy venku rozhlédnu kolem sebe, docela ten „předvýběr“ chápu.