Rustikálním stylem zabodujete

Domácnost 9. května 2019

Jednu dobu se mohlo zdát, že rustikální styl z našich domovů nadobro zmizí a zvítězí moderní minimalismus či třeba industriál. Nakonec je ale všechno jinak - rustikál se sice trochu proměnil, ale stále žije.

Ostatně svědčí o tom i prestižní veletrh nábytku v italském Miláně, kde hrál rustikální styl dost výraznou roli. Nejen že se tu prosazoval sám o sobě. Jeho prvky začaly poměrně výrazně pronikat i do jiných, modernějších stylů interiéru.

Základ rustikálního interiéru tvoří nábytek z dřevěného masivu, hrubě opracovaného, neskrývajícího letokruhy ani suky, ovšem s řemeslně pečlivě propracovanými tvary. Jeho typickým znakem je profilování a kazetová dvířka s rámečkem a vyřezávaná zdobení.

Dřevo bývá ošetřeno přírodními vosky a oleji, a to tak nenápadně, že vypadá, jako by ani žádnou úpravu nemělo. Často je uměle drásáno a patinováno, aby nábytek vypadal lehce opotřebovaně.

Nemusíte mít rustikálem „narváno“

Rustikální styl vyvolává silné emoce. „Lidé ho buď milují, nebo nenávidí. Přitom není vůbec nutné chápat ho tak černobíle. Spousta zarytých odpůrců tohoto stylu by byla překvapená, jak jeden či dva rustikální kousky, například zrcadlo s rámem z větví plaveného dřeva, krásně doplní industriálně či minimalisticky laděný interiér,“ říká bytová designérka Pavla Petrová.

Zatímco rustikální kousek se jako doplněk do moderny hodí, naopak už to bývá problém. Jestliže ve „venkovském“ stylu zařídíte celý byt, moderní doplňky do něj opravdu moc pasovat nebudou. Při jejich případném výběru buďte tedy velmi opatrní...

„Pro milovníky rustikálu mám ještě jednu dobrou radu. Vězte, že méně je někdy více. Není nutné místnost »zahltit« několika objemnými kusy. Pečlivě zvažte, co doma skutečně potřebujete. A dále - menší doplňkové kusy zkuste vybrat v jiném odstínu či barvě, například k lakované sestavě přidejte truhlu v přírodní úpravě,“ radí Pavla Petrová.

tip VLASTY: Doplňte dřevo TEXTILEM

„Pro zvýraznění rustikálního stylu jsou důležité textilie,“ říká designérka Pavla Petrová. „Volíme neutrální materiály s hrubší vazbou v přírodních tónech nebo vzory květin a pruhů. Kdo si troufne, pustí se do kombinování vzorů, využije ozdobné třepení a porty, čímž podpoří pestrost vybavení. Kdo si netroufne, zavolá si bytového designéra.“