Seďte stylově: Neobvyklé židle a stoličky dobývají naše domovy

Domácnost 12. ledna 2018

Každý interiér se dá ozvláštnit netradičními prvky. Ať už doplňky, barvami, nebo třeba nestandardním, přesto pohodlným posezením.

Vybírat je možné z nejrůznějších tvarů, velikostí, materiálů i barev. Některé jsou určené k domácímu baru, jiné se hodí do haly, obýváku nebo do dětského pokoje.

A často jsou univerzální a hodí se kamkoli. Mnohé kousky jsou až extravagantní, jiné jsou k mání leckdy už léta, ale stále procházejí vývojem a vylepšováním.

Kdysi byly populární například klekačky, nechyběly snad v žádné kanceláři, hodně lidí si je pořídilo i domů. Sice se říkalo, jak jsou prospěšné pro zdraví, ovšem při dlouhém „sezení“ na nich si zdraví spíš ničili. Pak téměř vymizely, ale ne úplně.

Účel, nebo design?

Dnes už mají modernější tvary, jsou ergonomicky propracovanější a jsou často kombinované s houpacími podnožemi. Dalším velkým hitem byly sedací míče. Sice nutily člověka sedět skutečně rovně, jako by spolkl pravítko, ale přece jen absence opěrky zad a bočnic na ruce při dlouhém sezení také moc prospěšná není.

Při výběru sedacího nábytku je nutné brát v potaz nejen to, kde bude umístěn a jak bude ladit s celým interiérem, ale také to, jak bude používán. Jestli jen na občasné usednutí, povalování se u televize, nebo pro delší sezení třeba v pracovně u počítače.

Právě v pracovně nebo i v kanceláři dejte přednost účelnosti. Pro ostatní židle, křesla a pohovky pak převažuje hledisko pohodlí a designu.

A další požadavek současných zákazníků je nasnadě. Lidé dávají přednost kouskům, které jsou hezké, ale zároveň praktické a nenáročné na údržbu. Vítězí tedy obvykle sezení se snímatelnými potahy nebo s povrchem, který lze snadno a rychle vyčistit.