Vykouzlete doma atmosféru žaluziemi

Domácnost 31. května 2019

Sluníčko je sice fajn a po dlouhé zimě dvojnásob, ale přece jen není nic příjemného, když se naplno dere skrz okna do bytu, oslňuje a je horko. Řešení je prosté – žaluzie.

Vyrábějí se ze spousty materiálů, v obrovské škále barev a odstínů, takže určitě nebudete mít problém zvolit ty nejvhodnější do jakéhokoli interiéru.

Protože i žaluzie jsou jeho součástí. Vybrat si můžete ze dvou základních typů – vertikální a horizontální. V domácnostech jsou mnohem rozšířenější ty druhé.

Je libo stahovací dolů, vytahovací nahoru, nebo snad do obou směrů, kdy zastíní jen část okna? Nic z toho není problém. Často padne výběr na hliníkové žaluzie.

Přírodní, nebo látkové?

Zvolit můžete jednobarevné, perleťové, metalické, se vzorkem nebo třeba perforované, kterými si lépe regulujete propustnost světla, a hodí se třeba do přízemních bytů. Skvělé jsou oboustranné, kdy vnější strana je například stříbrná a odráží světlo i teplo a vnitřní třeba v designu dřeva.

Ostatně ze dřeva či bambusu mohou být celé žaluzie. Bambus výborně odolává teplu i vlhku, takže se ani po letech nekroutí. A je i lehčí a levnější než klasické dřevo. Vsadit můžete i na látky.

A jít do celoplošných rolet nebo do tzv. plisé, což je naskládaná látka v podstatě nahrazující klasické žaluzie. Existují v nepřeberném množství barev a jejich kombinací a v nejrůznějších strukturách textilií.

Od průhledných až po plně zatemňovací, s odrazovou vnější stranou, dají se vyrobit jakékoliv, i atypické – kruhová či trojúhelníková okna nejsou překážkou.

Zajímavá je i tzv. zebra, kdy se střídají průsvitnější a méně průsvitné pruhy, posouvají se v nekonečném okruhu, mohou jít přes sebe, takže skvěle regulujete množství světla.

Vertikální žaluzie se nejvíce používají v kancelářích s vysokými okny. Ale hodí se i do bytu. Působí mohutněji, opět jsou v různých barvách, vzorech, perforované, pokovované...

Zajímavé jsou rákosové, působící velice přírodně. Samostatnou kapitolou jsou pak tzv. japonské stěny – tužší pruhy látky vytvářející dojem posuvné zdi. I s žaluziemi se prostě dá kouzlit.