Do čeho obléknout děti, když je psí počasí?

Domácnost 8. září 2017

Do batůžku pitíčko a tatranky, to je jasné. Ale co dětem na výlet obléknout, když chvíli svítí slunce a chvíli fučí, to je vždycky problém. Připravili jsme vám pár tipů. Pokud se chystáte dál než na zahradu, stojí za zvážení.

Dětské oblečení do přírody by mělo ochránit před počasím, ale taky odvést vlhkost a pot od těla a udržet dítě v suchu a teple, i když celé odpoledne běhá. A tak nestačí jenom dobře trička a mikiny vybírat, ale taky kombinovat.

Cibulový princip říká, že je lepší obléct do přírody víc tenčích vrstev oblečení než jednu silnou. Podle okolní teploty a pohybu pak můžete vrstvy přidávat a odebírat tak, aby se dítě cítilo dobře a nebylo mu ani horko, ani zima.

Rozlišují se přitom tři základní vrstvy oblečení, které se mohou skládat i z více kusů oděvu. Každá ze tří základních vrstev však má splňovat jinou funkci, aby dohromady tvořily dokonale fungující celek.

První vrstva: zapomeňte na bavlnu

Vrstva, která je nejblíže u těla, a tedy ve styku s pokožkou. Jejím úkolem je odvést tělesnou vlhkost pryč od těla skrz další vrstvy, a poté ji nechat odpařit do okolí. Tento úkol na jedničku splní nejenom pro děti funkční prádlo, které je vyrobeno z nenasákavého materiálu se speciálním průřezem vláken.

Mezi vlákny vznikají kapilární prostory, jimiž vlhkost projde na vnější stranu funkčního prádla (a odtud případně dále), a pokožka tak zůstane v suchu. Funkční prádlo je protipólem bavlny, která naopak při fyzické aktivitě nasákne potem a následně se mokrá přilepí na kůži a ochlazuje ji.

Ideální pro tyto účely je samozřejmě syntetické funkční prádlo nebo vlna. Rozhodně zapomeňte na zcela nevhodnou bavlnu, která nasákne a dítě pak neustále studí.

Druhá vrstva: fleecová mikča

Střední vrstva by měla být hlavně tepelným izolantem. Zároveň však musí být prodyšná, aby skrz ni mohla projít vlhkost z funkčního prádla opět dále od těla. Jako nejideálnější materiály střední vrstvy se ukazují vlněné nebo fleecové mikiny.

Pro děti se vyplatí druhou vrstvu mít alespoň ve dvou provedeních. Díky její zateplovací funkci nejvíce ovlivňuje tepelný komfort dítěte. Proto je vhodné mít s sebou do přírody zvláště v chladnějších dnech dvě fleecové mikiny, ideálně jednu slabší a jednu silnější. Vhodné také je, je-li jedna z mikin rozepínací a druhá přes hlavu. V této kombinaci máte nejvíce variant použití dle aktuálních podmínek a zvládnete s dětmi nástrahy počasí bez prochladnutí.

Proč jsme nemocní?

Při pořizování dětského oblečení do přírody není radno zapomínat na kvalitní boty. Nejlepší jsou opět membránové, v těch lepších může dítě klidně projít louží nebo i potokem, aniž by si namočilo nohy. U bot je však třeba sledovat také to, jestli respektují anatomii dětské nohy, která je v růstu a je velmi náchylná na poškození. Důležitý je správný tvar boty s kulatou špičkou, kde je dostatek místa na prsty, dostatečná podpora klenby a pevný opatek. Rovněž je dobré se přesvědčit, že boty jsou vyrobeny ze zdravotně nezávadných materiálů.

Třetí vrstva: jak vybrat membránu

Hlavním úkolem třetí vrstvy je ochránit proti vnějším vlivům, zejména větru, dešti a sněhu. Opět by však třetí vrstva měla být prodyšná pro odvod vlhkosti z prvních dvou vrstev a její odpaření do okolí. Tyto požadavky dokonale splňují membránové bundy a kalhoty, popřípadě v zimě rukavice. Membrána nepropustí dovnitř ani kapku vody, ven se skrz ni však dostanou molekuly vodní páry, a může se tak skrz ni odpařovat pot.

U membrán výrobci většinou udávají dvě důležitá čísla – vodní sloupec a prodyšnost. Vodní sloupec udává, kolik milimetrů vodního sloupce látka udrží, aniž by protekla. Pro děti jsou považované za velmi kvalitní membrány s vodním sloupcem větším než 5 000 mm.

Prodyšnost se pak udává v gramech vodní páry, které se odpaří skrz metr čtvereční látky za 24 hodin. Její hodnoty se pohybují v rozmezí 5 000 až 30 000. Čím vyšší hodnota, tím je membrána prodyšnější a dokáže odvádět pot při vyšší fyzické aktivitě a ve vyšších teplotách. Prodyšnost je pro děti velmi důležitá, oproti dospělým jsou mnohem aktivnější a nezůstanou ani chvíli v klidu.

Je pravda, že pořizovací cena membránového oblečení je trochu vyšší, ovšem někteří výrobci to řeší možností vpínat přímo do membránové bundy nebo kalhot další vrstvy. Takto lze například z lehčí jarní či podzimní membránové bundy získat zateplenou bundu zimní. Za jedny peníze je tedy možné pořídit celoročně použitelné a funkční oblečení.