Ve víně je pravda. Tak si dejte sklenku!

Domácnost 19. ledna 2018

Bílé, červené a šumivé. Každý druh hroznového moku má svoje zvláštnosti a potřebuje specifické sklo. A výběr sklenic neradno podcenit. Pokud je totiž nezvolíme správně, chuť a vůně nevyniknou tak, jak by mohly.

Na co se tedy zaměřit? „V prvé řadě je důležité, aby šlo o tenkostěnnou sklenici, vyrobenou z čirého skla bez okrasných maleb nebo ozdobného broušení. Jen v takové sklence lze správně posoudit barvu, čistotu a vůni vína,“ říká Filip Jantač z firmy specializované na obchod vínem.

Při výběru sklenice nepodceňujte ani délku stopky, která by měla být navíc i tenká, a stabilitu podstavce. Sklenka se totiž v žádném případě nedrží za stěny, protože víno v ní by se zbytečně zahřívalo, ale právě za stopku.

Je to věda

Pro různé typy vín jsou určeny různé tvary a velikosti sklenic. Někteří vinaři používají speciální sklenice pro každou odrůdu, obecně se však rozlišují tři základní tvary vhodné pro servírování vín.

Šumivá vína se pijí ze sklenic typu flétna. Tato vysoká, štíhlá a k vrcholu mírně zúžená sklenka dokáže udržet nižší teplotu nápoje a dá vyniknout perlení.

Pokud jste milovníky bílého vína, a to jak suchého, tak sladkého, pořiďte si sklenice typu tulipán. Tento mírně protáhlý typ sklenky, jenž drží nižší teplotu vína, se zužuje směrem k hrdlu, aby kumuloval aromatický projev moku. Ovšem má vyhnutý okraj, přes který se k našemu nosu lépe uvolňuje vinné aroma.

Pro servírování červeného vína je nejvhodnější sklenice typu balon. Ta se vyznačuje kulatým tvarem a otevřenějším hrdlem. Pro všechny odrůdy červeného je totiž důležitý styk se vzduchem, což odpovídá větší ploše hladiny vína ve sklence.

„Navíc, díky tvaru této sklenice přichází červené víno do kontaktu s větší plochou skla, a tak se snadněji prohřívá, což je v tomto případě žádoucí,” dodává Filip Jantač.