Kdo šetří, má za tři: Pár praktických tipů

Domácnost 21. května 2019

Tohle přísloví jistě dobře znáte. A obzvlášť poslední dobou platí. Vždyť náklady za elektřinu, plyn, vodné a stočné jsou každý rok o něco vyšší. Je třeba hledat rezervy. Stačí se jen zamyslet nad nejčastěji používanými kuchyňskými spotřebiči.

Je spočítané, že myčka nádobí ročně spotřebuje kolem 300 kWh elektrické energie. Proto ji zapínejte až ve chvíli, kdy je stoprocentně naplněná.

Volte úsporný program nastavený na 50° C, a než dáte nádobí do myčky, setřete zbytky jídla papírovým ubrouskem nebo houbičkou. A občas můžete vynechat i program sušení, stačí myčku přiotevřít, nádobí uschne samovolně. A úspory energie budou narůstat.

Lednička spotřebuje za rok asi 400 kWh proudu, teplota chladničky stačí na +5° C, když ji dáte jen o dva stupně méně tedy na +3° C, stoupne její spotřeba až o 15 %. Spotřeba chladničky stoupá i v případě, že stojí v blízkosti tepelného spotřebiče, tj. sporáku nebo topení.

Ach ta kuchyně!

Námraza větší než 5 mm zvyšuje spotřebu až o 75 %, poznáte to i podle toho, že motor častěji nabíhá. Když si chladničku pořizujete, zamyslete se nad tím, jestli skutečně potřebujete tu největší, a třída A+ by měla být samozřejmostí.

Elektrický sporák při každodenním používání spotřebuje průměrně 430 kWh proudu za rok. Šetřit byste měla začít už při výběru nádobí, ve kterém vaříte. Samozřejmostí by měly být dobře těsnící pokličky.

Naučte se využívat tzv. zbytkové teplo k dovaření jídel, stačí vypnout pět minut před koncem. Pokud potřebujete vařit něco déle než půl hodiny, používejte tlakový hrnec, jídlo bude rychleji připravené s menší spotřebou energie.

Náš tip!

Namísto trouby používejte na pečení remosku, investice do ní se vám rychle vrátí. Určitě by vám doma neměla chybět, protože úspora energie je oproti troubě až pětinásobná. Nově je na trhu ještě úspornější a vylepšená varianta remosky, kdy víko nemá průhledové okénko, peče tak celou plochou a zajistí dokonalé propečení každého pokrmu. Stejně tak je pro ohřev vody lepší rychlovarná konvice než vařit vodu na sporáku.

Pračka má roční spotřebu kolem 220 kWh, jestliže ovšem nemáte doma pračku z 80. let, protože ta má až o 70 % větší spotřebu než současné modely. Nejvíc energie pračka spotřebuje právě na ohřev vody, proto pokud to jen trochu jde, perte ve vodě teplé do 60 °C, tím výrazně ušetříte. Pokud se jedná o běžné prádlo, vyberte program bez předpírání. Stejně jako u myčky nádobí i tady platí plná vytíženost pračky, i když program nabízí poloviční naplnění, jinak spotřebujete ještě víc energie než při naplněné pračce.

Na čem se dá v domácnosti ještě ušetřit? Určitě na vodě. Stačí, abyste koupání zaměnila za sprchování, a vaše očista bude nejúspornější v případě, když do kohoutku namontujete perlátor (přimíchává do vody vzduch).

Také je zbytečné nechávat elektrospotřebiče v pohotovostním režimu, i to za rok nějakou tu energii odčerpá. Stačí je jen vypnout ze zásuvky. Obyčejné žárovky nahraďte těmi úspornými, spotřebují jen asi pětinu proudu.

Stačí si prostě osvojit pár návyků a šetření bude hračka. A za ušetřené peníze můžete třeba na dovolenou.