Vystajlujte si doma schodiště

Domácnost 20. září 2019

Kromě toho, že je schodiště v bytě spojovacím prvkem mezi jednotlivými místnostmi, dokáže interiér i designově doladit. Jak ale při jeho výběru postupovat?

V první řadě je třeba promyslet, jakou funkci bude schodiště plnit a zda povede do málo, či často používané místnosti.

Hlavní schodiště bytu či domu rozhodně nemůže být v nejmenší možné šířce 60 cm, naopak má být řádně široké.

Je třeba myslet na to, aby se na něm dva lidé bez problému vyhnuli a aby nenastaly potíže při stěhování nábytku. Jiná situace je u místností jako ložnice či pracovna v podkroví, které se nepoužívají tak často. Tady může menší schodiště působit příjemně útulným dojmem.

Jaký matroš?

S prostorem souvisí i tvar schodiště. Pro centrální schodiště je výhodnější volit přímé či lomené linie (tvary do L nebo U), naopak tam, kde potřebujeme šetřit místem, je možné využít točitého schodiště.

Z hlediska materiálu na trhu najdete schody dřevěné a kovové, v současnosti se stávají čím dál oblíbenější i atypické schody skleněné, které ve vhodně laděném interiéru mohou působit skutečně impozantně.

Volba materiálu vytváří mezi schodišti jednoznačné rozdíly. Dřevěné schodiště dýchá přírodní atmosférou a vyvolává pocit domáckého pohodlí. S kovem je to úplně jinak.

Kovová schodiště se vyrábějí buď z povrchově upravované oceli, anebo z nerez materiálu. Ten se dnes řadí k těm trendově velice žádaným, ovšem dost drahým.

Kovová schodiště jsou velice pevná a odolná, ale mnohdy do interiéru vnášejí chladnou průmyslovou atmosféru, takže jejich využití určitě proberte s bytovým designérem.

Velice častou volbou a výhodným kompromisem jsou proto kombinovaná schodiště, která eliminují negativní vlastnosti jednotlivých materiálů a tím se stávají daleko užitkovějšími. Kombinuje se nejen dřevo a kov, ale i dřevo či kov se sklem. vůl