Schází vám doma mužská ruka? Vsaďte na hodinového manžela

Domácnost 10. listopadu 2013

Když se před mým narozením rozdávala šikovnost, chyběl jsem. Třeba navrtat do panelu díru je pro mě nepřekonatelný problém. Ale poradil jsem si! Pořídil jsem si manžela.

Tedy ne manžela jako manžela, ale technika, kterému se říká manžel. Hodinový manžel.

Ten „můj“ se jmenuje Jan Diviš. Vyučený automechanik si rychle udělal nástavbu s maturitou, pak získal výuční list jako elektrikář, má živnostenský list na montáž topení, vody a plynu. Zvládne instalatérské práce, základy truhlařiny, položí obklady, provede drobnější zednické a sádrokartonářské práce.

A ve chvíli, kdy čtete tuto reportáž, možná v sousedním bytě montuje kotel, což je jeho hlavní podzimní a zimní práce.

hodinový manžel

Napřed je třeba vybrat materiál.

foto:

„Deset let jsem pracoval ve správě budov, další dva roky v topenářské firmě. Před rokem a půl mi někdo řekl, že jsem šikovnej, abych zkusil dělat hodinového manžela,“ vysvětluje.

„Partnerka byla pro, sama mi to doporučovala.“ O to, že by od něj zákaznice očekávaly i jiné práce než opravy, se bát nemusí. „Sem tam paní prohodí hlášku, ale to je všechno. Dneska už každý ví, co tenhle výraz znamená.“

Stěhoval jsem i psa

První zákaznicí byla slečna, která potřebovala pověsit lustr. U mě doma sestavil několik stolků, vyměnil trafo, kvůli kterému mi skoro půl roku nesvítily žárovky nad barovým pultem, pak hadici ve sprchovém koutě.

hodinový manžel

Výměna hadice prostě někomu trvá pár vteřin.

foto:

„Nejčastěji si mě lidi zvou na montáž svítidel a nábytku. Chtějí sešroubovat stůl, postel. Dost často se mi stává, že mě volají, abych přišel opravit škody po jiném hodinovém manželovi.“ Ale sem tam se vyskytne situace, kterou může zažít jen hodinový manžel.

„To jsem pomáhal staršímu páru se stěhováním. Znali jsme se z předcházejících prací, takže všechno proběhlo v pohodě. Druhý den ráno telefon. Jestli bych jim nemohl přijet »přestěhovat« ještě psa.“ Ten se totiž jako jediný člen rodiny nedokázal sžít s novým dvoupatrovým bytem.

hodinový manžel

Sousedce pomohl s dřevěnou skříňkou.

foto:

Vyběhnout nahoru po točitých schodech, to ještě zvládl, ale dolů už se mu nechtělo. A snést šedesátikilového obra, to zase bylo nad síly jeho páníčků,“ usmívá se Jan Diviš. Nutno dodat, že ho tehdy samojed nekousl a transport proběhl bez následků.

Pokud si myslíte, že služeb hodinového manžela (mimochodem vše o Janu Divišovi najdete na www.technik-praha.cz) využívají pouze ženy, jste na omylu.

hodinový manžel

A na další štaci si poradil se světly.

foto:

„V současné době je to tak dvě ku jednomu. Zajímavé je také to, že nevolají jenom chlapi, kteří jsou fyzicky nezruční jako vy.

Často se stane, že si mě objedná pán, který by všechno zvládl sám. Ale nemá čas a vydělává dost peněz, takže si radši najme mě, aby mu neutekl nějaký zajímavý kšeft.“