I vaše chata si zaslouží zimní styling

Domácnost 16. listopadu 2017

Jestli patříte mezi opozdilce, co zazimování chaty stále odkládají a odkládají, máte nejvyšší čas. Zrevidujte si s námi, na co se hodí soustředit.

Pokud máte chalupu, na kterou jezdíte celý rok, ať je léto, nebo zima, pak moc řešit nemusíte. Spousta lidí ale na zimu svůj „weekendhouse“ opouští a vrací se zase až s příchodem jara.

Aby i po extrémně mrazivé, nebo naopak relativně teplé, ale hodně vlhké zimě byla chata stejná, jako na podzim, je třeba udělat pár maličkostí.

ZKROŤTE VODU

Nejdůležitější z nich je postarat se o všechno, co má něco společného s vodou. Když se vykašlete na trubky, bojlery či studnu, může vám to při větších mrazech přidělat nejen vrásky na čele, ale také pořádně proluftovat peněženku.

Proto v rámci zazimování chaty každopádně vodu vypusťte, aby led nezničil nejen trubky, ale ani sifon, čerpadlo nebo vodoměr. Pokud není možné vodu vypustit úplně, nasypejte do ní sůl (stačí dvě lžíce na litr, pozor ale u kovových trubek – sůl napomáhá korozi) nebo nalijte nemrznoucí směs či denaturovaný líh (zhruba 2 deci na litr, opatrně u gumových těsnění – líh je ničí).

Optimální také je trubky „obléct“. Rozhodně nepoužívejte jakékoli savé látky, nejlepší je obalit trubky třeba polystyrenovou drtí nacpanou do punčochy. Pokud vypouštíte bojler, berte na vědomí, že časté vypouštění a napouštění snižuje jeho životnost. Ovšem nechat ho napojený na elektřinu také není zadarmo, tak si propočtěte, co je výhodnější.

MYŠI V PEŘINÁCH? BRAŇTE SE!

Odvezte nebo dobře uložte všechny věci jako oblečení, peřiny a podobně. Bez větrání bude v chalupě větší vlhkost, mohly by zplesnivět. A vůbec – pokud máte v chatě místo, kde se vlhkost více drží, ošetřete ho vhodným nátěrem.

Samozřejmostí je dobře zakrýt a utěsnit všechny otvory do chalupy. Nejen kvůli sněhu, ale i kvůli drobným živočichům, kteří by si jinak z vaší chaty udělali zimní tábor.

Odvezte také potraviny podléhající zkáze či takové, které by lákaly nezvané hlodavce. A určitě všechny cenné věci, ať jde o televizi, nebo třeba sekačku. Jestli odvézt nejdou, co nejvíc je zabezpečte.

MODERNÍ HLÍDAČI ZVLÁDNOU TÉMĚŘ VŠE

Aby vám chalupu někdo přes zimu „nevybílil“, instalujte mříže, dobré zámky, domluvte se třeba se sousedy, že vám na příbytek občas kouknou.

V současné době už také není nijak drahé zajistit chalupu bezpečnostním systémem. Můžete nainstalovat nejrůznější detektory, které spustí poplach. Moderní alarmy vám pošlou SMS, že se v chalupě něco děje. Alarm proto můžete nechat napojit na bezpečnostní centrum s nonstop dispečinkem, který v případě potřeby vyšle na místo své lidi.