Zvládněte letos předvánoční šůrování v pohodě

Domácnost 15. listopadu 2018

Můžete nad ním mávnout rukou a objednat si úklidovou firmu. Ale když začnete včas a využijete pár dobrých rad, zvládnete to v klídku.

OKNO DO BYTU OKO

Bývalo zvykem strhnout vše najednou v celém bytě, ale vy si to klidně rozdělte. Začněte trénovat na menším okně v kuchyni. Výpary z jídla jsou mastné, vyplatí se čistit rámy prostředkem na nádobí s odmašťujícími schopnostmi. Klidně přejeďte i skla.

Ovšem nutkání vzít na odolnější špínu na rámech tekutý písek nebo drátěnku odolejte. Zvlášť jestli máte plastová okna! Po takovém zákroku by se ztratila lesklá povrchová úprava. Udělejte si raději silnější čisticí roztok.

Na skla použijte okenní sprej. Nedělá šmouhy a rychle plochu nablýská - ve spojení s bavlněným hadříkem nebo utěrkou z mikrovlákna. (Jo, a jestli nedáte na to, že vás sousedé pomluví, myjte okna jen zevnitř.)

Co je na praní záclon nejotravnější? Sundávání a věšení zpátky. Kamarádka to řeší tak, že si pozve domů hodinového manžela. Samozřejmě vymyslí mu více úkolů, které zaberou tu hodinu. Hned po příchodu ho vyžene na schůdky, záclony hodí do pračky, a než se čas naplní, jsou vyprané. Věší se vlhké, ten trik určitě znáte, pak se na okně hezky vyvěsí.

Aby se v pračce moc nezmačkaly, než je tam hodíte, poskládejte je, jako se překládá listové těsto. Jestli máte sáček na jemné prádlo, použijte ho, nebo povlak na polštář. Chcete nějaký babský trik? Tady je: bělost záclon z umělých vláken posílí, když je po vyprání ještě jednou vymácháte ve kbelíku studené vody se lžičkou inkoustu (bez záruky!). Máte-li pocit, že vaše záclony už nestojí za námahu, kupte si nové.

POZOR, ČERSTVĚ UMYTO

Pokud ještě nemáte kvalitní mop, vyplatí se koupit si ho právě teď. Nebo alespoň pořádnou zásobu mikrovláknových utěrek různých rozměrů. Není nic horšího než šmudlat podlahu hadříkem velikosti kapesníku!

Třeba se vám bude líbit představa, že teď, před Vánoci, můžete udělat něco pro matku přírodu. Vydrhnout celou domácnost čistidly bez chemikálií, a tak chránit životní prostředí! Nebojte se, mohou konkurovat klasice. Na špínu útočí osvědčenými biologicky odbouratelnými látkami, jako je soda bikarbona, kyselina citronová nebo rostlinné oleje.

Kromě čisté podlahy budete mít čisté také svědomí! Na povrchy, kde je potřeba přitlačit, se vyzbrojte krémovým čisticím prostředkem. Nablýská nerez, sklo i plasty, ale neodře je ani nepoškrábe. Dejte kapku na suchou houbičku, vyčistěte a opláchněte vodou.

LUXOVÁNÍ HROU

Ani si nevydechne. Nepřála bych vám to, ale kdyby uprostřed vánočního úklidu „chcípnul“, při výběru nového můžete mít třeba hrdinu, který ušetří 40 % energie. Super vychytávka je také hadice, vyztužená textilním vláknem, o které výrobce tvrdí, že je „nezničitelná“. Dá se ohýbat a ohýbat.

Já nedám dopustit na ruční vysavač. Při velkém úklidu se s ním skvěle dostanete na nepřístupná místa, třeba si poradí s prachem na žebrech ústředního topení a okolo nich. Vcucne na závěr úklidu zapomenutý chuchvalec prachu, který se vzal kdoví odkud. A některé si dokonce poradí i s vodou.

Mým snem je robotický vysavač. Zvládne každý terén - dlažbu, plovoucí podlahy, linolea, parkety, nezadrhne ani na koberci. Nenaráží do zdí, přeskočí práh do druhé místnosti, i když do schodů asi nevyleze. A prý se umí i sám zapnout, vrátit se do nabíječky a nabít se! Stačí ho jen občas pochválit, vysypat sběrný koš a očistit kolečka. Paráda! Zatím na něj šetřím...