Jedině... fialová to může být!

Domácnost 15. listopadu 2019

Barva fialek se pomalu, ale jistě zabydluje v našich domovech. Jak s ní zacházet, abychom z ní využili to nejlepší?

O fialové se mluví nejčastěji jako o barvě dokonalého souladu. Mísí se v ní totiž modrá a červená, dvě barvy, které na člověka působí zcela opačně. Zatímco modrá ochlazuje, zklidňuje a podporuje soustředění a myšlení, červená rozehřívá a vzrušuje.

Možná vás napadne, že z toho nemůže být nic jiného než pořádný psychologický zmatek, ale opak je pravdou. Fialová se zříká „extremismu“ modré a červené, a namísto toho s sebou přináší pocit harmonie, bezpečí, radosti a názorové otevřenosti.

Nejlépe mezi lidi

Proto se ze všeho nejvíce hodí do obývacího pokoje. Obývák představuje tu část bytu, kde se celá rodina setkává a diskutuje a kam obvykle usadíme příbuzné a přátele, když k nám přijdou na návštěvu.

Tahle barva si při použití v interiéru snadno získává sympatie různých lidí - snášejí ji dobře ženy i muži, staří i mladí, zdraví i nemocní… Druhým místem, kde se fialová bude vyjímat, je dětský pokoj. Tahle barva s sebou totiž přináší také hravost, chuť učit se a experimentovat. Jen je třeba opatrně pracovat s odstínem. Fialová má snad milion variací a každá působí trochu jinak.

Pokud zvolíte do interiéru světlejší tóny s vyšším podílem červené, prostor získá ženštější charakter - bude působit citlivěji, rozverněji a mladistvěji. Když se to ale přežene, bude takový pokoj působit lacině a naivně. Zvolíte-li naopak tmavší tóny s vyšším podílem modré, získá pokoj více mužské energie a bude působit klidněji, rozvážněji a důstojněji. Je třeba ovšem dávat pozor, aby atmosféra nebyla stísňující.

S fialovou se nemusíte zastavit jen u obýváku a pokoje dětí. Ať ji použijete v kterékoli části bytu, můžete si být jisti, že ho ozvláštní mnohem efektivněji než většina jiných barev.