Krb v obýváku zaručí útulno i teplíčko

Domácnost 13. prosince 2018

Máloco dokáže vytvořit doma takovou pohodu jako živý oheň. Proto se také stále větší oblibě těší krbová kamna. Jak si ale vybrat ta nejlepší?

Pokud zvažujete, že byste si krbová kamna pořídili, musíte si ujasnit několik věcí: zda máte funkční komín a dostatek místa a jestli máte čím topit.

Kamna musí být umístěna na nehořlavé podložce, kterou může být třeba dlažba, ale lze je postavit i na plovoucí podlahu či koberec.

Výběr nepodceňujte

V tom případě je ovšem třeba umístit pod ně podkladový plech nebo sklo. Kamna nesmí stát méně než 20 cm od hořlavých předmětů, ve směru prosklení dvířek se tato vzdálenost zvětšuje až na 80 cm. A pozor na posezení! Mělo by být od kamen dál než dva metry, jinak vám bude příliš horko.

Obvykle se v kamnech spaluje buď kusové dřevo, nebo ekobrikety. S briketami nebývá problém, ovšem kusové dřevo by rozhodně mělo být pořádně proschlé.

A podle čeho kamna vybrat? Na trhu jsou dva základní typy. Jednak jsou to kamna jednoplášťová sálavá. Ta jsou vhodnější pro vytápění jedné místnosti a jejich hlavní výhodou je, že se velmi rychle rozehřejí. Druhým typem jsou kamna dvouplášťová konvekční, která na principu konvekce, tedy vedení tepla prouděním, ohřívají vzduch v místnosti v mezeře mezi dvojitým pláštěm.

Tato kamna si zákazníci vybírají častěji, protože dokážou vyhřát přes otevřené dveře i jednu vedlejší místnost na každou stranu. Vůbec nejdůležitějším parametrem pro výběr krbových kamen je ovšem jejich výkon. Lidé si často pořizují kamna příliš výkonná, což je velká chyba. V místnosti je potom nesnesitelné vedro a dráždivý, přesušený vzduch. Jak tomu předejít? Při výběru kamen se držte následujícího výpočtu.

Ve starších, tepelně nezaizolovaných domech vyhřeje každý jeden kW výkonu kamen prostor o objemu 20 m³. Naproti tomu v novostavbách, které mají lepší tepelně-izolační vlastnosti, vyhřeje 1 kW výkonu dvakrát větší prostor, tedy 40 m³.

Tak, a teď víte vše podstatné, takže hurá na nákup!