Knihovna je dominantou místnosti. Jak ji správně vybrat?

knihovna
Library Style: Knihovna je většinou součástí obývacího pokoje nebo pracovny, může se ale stát inspirací pro celkový styl konkrétní místnosti. Zkuste třeba tapetu s dezénem dlouhých polic plných knih.
Domácnost 1. března 2017

Výběr knihovny považujeme obvykle za věc, na které není co zkazit. Ovšem vysoký počet interiérů, ve kterých právě knihovna „zabila“ atmosféru prostoru, svědčí o tom, že to tak úplně jednoduché není.

Co tedy udělat, abychom vybrali správně? V první řadě je potřeba místnost, do které knihovnu pořizujeme, dobře přeměřit. Zní to banálně, ale je to tak. Ono se to nezdá, ale knihovna zabere dost místa.

Ve svých představách často zapomínáme, že je kolem ní třeba pohodlně procházet a že některé typy knihoven mají dvířka, která budeme chtít pohodlně otevírat.

Pozor na míry

Absolutní minimum na průchod kolem knihovny je 60 cm. Police musí být alespoň 1,8 cm silné, aby unesly váhu knih, a je-li knihovna širší než 80 centimetrů, je nutné, aby police měly tloušťku 2,3 centimetru nebo podpěru pro zpevnění. Při výběru se zaměřte také na hloubku, je třeba, aby byla minimálně 30 centimetrů, jinak je vám taková knihovna celkem na nic.

Ti, co chtějí mít pokoj s bezúdržbovým nábytkem, si jistě vyberou z široké řady sektorových knihoven a regálů z lamina.

Fajnšmekři si mohou nechat vyrobit knihovnu podle vlastních představ. Často záleží spíše na množství peněz, které chcete investovat, ale není to pravidlo. I za relativně malé peníze se dá pořídit velká a kvalitní knihovna.

Na trhu je dnes obrovský výběr z jednotlivých solitérů, ze kterých se dá sestavit monumentální knihovna. Zákazník přitom může vybírat i z takových detailů, jako jsou různé barvy korpusu a dvířek, různé druhy úchytek i vnitřního vybavení policemi a hlavně rozměry jednotlivých regálů či skříní knihovny.

V každém případě si vyberte knihovnu, jejíž korpus bude ve stejném stylu jako ostatní nábytek v místnosti. Knihovna je dominantní prvek interiéru, a pokud se stylově „nekamarádí“ s ostatním vybavením, máte po harmonii.

knihovna

Knihovna představuje v obývacím pokoji obvykle velmi dominantní prvek.

foto: