Udělejte si trochu stínu!

Domácnost 9. dubna 2017

Že řešit zastínění terasy na jaře je předčasné? Ale jděte! Slunce a jeho paprsky jsou tady raz dva!

Na začátku si musíme ujasnit pár věcí: Jak velkou plochu je potřeba stínit, kdy a jak dlouho chceme venkovní posezení využívat, jak chceme zastínění ovládat a udržovat a jaké máme finanční možnosti. Podle těchto kritérií pak vybereme, jestli si pořídíme slunečník, markýzu, nebo pergolu.

SLUNEČNÍKY

Aby splnily svůj účel, musí být kvalitní a velké. Pořiďte si ten s minimálním průměrem 290 cm, pokud jde o slunečník kruhový, a s rozměry minimálně 250 x 250, pokud se vám víc líbí slunečníky čtvercové.

Kvalitní slunečník má textilní povlak ze stoprocentního akrylu či polyesteru vyšší gramáže. Tyto povlaky jsou navíc speciálně upravované - často disponují protišpinivou, protiplísňovou a vodoodpudivou úpravou.

MARKÝZY

Když terasa navazuje na dům, je výhodné zvolit k jejímu stínění venkovní markýzu, která zastíní velkou plochu. Jelikož jsou fixované do venkovní zdi, tudíž celoročně vystavené klimatickým změnám, je nutné, aby měly kvalitní konstrukci z pevných a lehkých hliníkových slitin.

Navíjecí toč a zvláště namáhané části markýzy pak musejí být ocelové. Potah by měl být z akrylové tkaniny s povrchovou protiplísňovou úpravou a vysokým slunečním ochranným faktorem.

PERGOLA A ZASTŘEŠENÍ

Pergolou se dá zastínit i velká terasa. Luxusní typy mají dřevěnou nebo kovovou nosnou konstrukci a shrnovací textilní střechu. Špičkové modely jsou navíc vybavené roletami, které ji uzavřou ze všech stran, když je potřeba. Pokud ale uvažujete tímto směrem, zamyslete se i nad možností terasu zastřešit. Současné zastřešovací systémy jsou stabilní, estetické a variabilní. V mžiku oka z nich je otevřený prostor, a když se pak změní počasí, snadno a rychle ho uzavřete a vznikne interiér na úrovni dalšího samostatného pokoje.

Pár zajímavých řešení pro vaši inspiraci

Stínění zdarma

Nejen v období největších letních veder můžete využít možnosti zastínit si funkčně a esteticky prostor terasy, zahrady, hřiště, bazénu apod. Unikátní projekt STÍNĚNÍ ZDARMA vám uleví od nejžhavějších slunečních paprsků. Každý si ho může vyzkoušet zdarma po dobu jednoho měsíce. Komplet pro stínění zahrnuje stínicí plachtu, instalační systém zemních vrutů pro ukotvení a také dobré rady od profesionálů, kam a jak zastínění nejlépe umístit, aby ideálně chránilo před sluncem. Více na www.stinenizdarma.cz.

zastínění

Sluneční plachta Bild Solidary

zastínění

Markýza Isabela, Isotra: Tato venkovní markýza vás spolehlivě ochrání nejen před slunečními paprsky, ale díky speciální povrchové úpravě si poradí i s mírným deštěm - je totiž nepromokavá.

zastínění

Markýza Stela, Isotra: V nabídce jsou markýzy nejrozličnějších barevných kombinací i dezénů.

zastínění

Střešní systém Terrado, Stobag, prodává Plas: Poskytuje spolehlivou ochranu před jakýmikoli vlivy počasí. Před slunečním žárem dokonale chrání výsuvná markýza.

Variabilní prostor pro váš relax

Počasí je nevyzpytatelné, a proto se ani v letní sezoně nevyhnete větru, dešti či chladu. Je to k vzteku vyběhnout při každém zafoukání ven a uklízet čalouněné sedáky nebo samotný nábytek. Co byste řekli na to, nelámat si tím už hlavu? Vyberte si správné zastřešení a užívejte si terasu bez ohledu na počasí.

Firma Albixon umí nejen zastřešení teras, ale je specialistou také na zastřešení zahradních bazénů a vířivek. Více na www.albixon.cz.

zastínění

Zastřešení terasy společnosti Albixon sice není vzduchotěsné, takže nemůže sloužit třeba jako zimní zahrada, nicméně i přesto vás ochrání před nepříznivým počasím po čtyři roční období.

Zastínění ušité na míru

Když přijdete do obchodu se systémy zastínění, nebojte se být nároční a nedělejte zbytečné kompromisy. Pokud je to kvalitní firma, určitě najde řešení i pro vaše požadavky.

zastínění