Máte ponětí, co dnes frčí v bytovém designu? Jsou to tapety!

Domácnost 29. dubna 2017

Kdo by to byl řekl? Ještě před dvaceti lety se tapety popelily na okraji zájmu a dnes patří mezi nejatraktivnější způsoby, jak kultivovat interiér.

„Ó a podívejte tady! Pravé anglické látkové tapety! Tak ty strhneme a vymalujeme to tady zářivými barvami!“ vykřikuje afektovaně paní Otisová, která se právě přestěhovala z Ameriky do zámku Canterwille na anglickém venkově.

Do sídla, ve kterém straší pověstný přízrak vymyšlený Oscarem Wildem… I když se jedná o repliku z divadelní hry, se kterou jsme jako ochotníci procestovali několik českých měst, slyším ji v hlavě pokaždé, když přijdu někam, kde zdi zdobí vkusně vybrané tapety...

Novinky v materiálech

V uplynulých desetiletích zájem o tapety kolísal, ale na přelomu milénia se situace změnila. Také do světa tapet vtrhly nové materiály, což jejich pozici hodně posílilo. Tapety pak „vyrazily“ na tažení za znovuobsazením našich příbytků i veřejných interiérů, a jak se zdá, vyhrávají jednu bitvu za druhou. O jakých materiálech je řeč?

tapety

3D tapeta? Proč ne! Tenhle kousek je jasným důkazem, že se kolem tapet neustále děje něco nového. Je otázkou, jestli se tapety s výrazně vystupujícím dekorem stanou běžným zbožím, zábavné ale jsou v každém případě. (3D tapeta AEROPLANE, Daniel Piršč, 649 Kč)

Především o vinylu a vliesu (umělá netkaná textilie). Umělohmotné tapety pomalu, ale jistě zvyšují svůj podíl na trhu na úkor tapet papírových, které jsou méně odolné a jejichž jediným pozitivem je nízká cena.

S vliesovými a vinylovými tapetami se lépe pracuje, navíc zaručují barevnou stálost, takže je nebudete muset po dvou slunečných létech měnit. A jejich asi vůbec největší výhodu představuje fakt, že jsou omyvatelné, což oceníte třeba ve chvíli, kdy vám dítko v záchvatu výtvarné seberealizace nakreslí voskovkou na zeď prase.

Je tu ovšem ještě jeden důvod, proč tapety rychle nabírají na oblibě: nikdy v historii nemohly nabídnout tak širokou škálu motivů, dezénů a barevných kombinací. Ba co více, tapetám v tomto ohledu aktuálně nemůže konkurovat žádná jiná technika zkrášlení zdí.

Některé firmy dnes dokonce nabízejí výrobu tapet na zakázku, přičemž je jen a pouze na vás, budou-li stěny vašeho obydlí zdobit fotografie pláže z vaší svatební cesty, abstraktní malba nebo třeba japonská kaligrafie.

Čtyři tapetové trendy dezény pro letošní rok

tapety

Debenhams, info o ceně v obchodě

1. Pestrobarevný svět

Zkuste některý z pokojů svého bytu rozzářit kombinací tří nebo čtyř pestrých barev! Pokaždé když pak vejdete dovnitř, zlepší se vám nálada.

tapety

Bertolucci Design, 2750 Kč za 1 m2

2. Detaily

Tapeta neznamená jen jeden do nekonečna se opakující motiv. Celou stěnu může zabírat reprodukce výtvarného díla nebo třeba detail perokresby ze staré učebnice biologie.

tapety

Debenhams, info o ceně v obchodě

3. Perleťový efekt

V hlavní roli je tu plasticita a lesk. Světlo se na jemně vystupujících větvičkách lomí, a barva tím dostává jinou intenzitu.

tapety

Bertolucci Design, 2750 Kč za 1 m2

4. Tíha tradice

Výrazný, opakující se motiv v kombinaci se sytými tóny dvou tří barev působí vznešeně a dominantně. Hodí se zvláště do větších prostor vybavených historizujícím nábytkem.