Odložte si na ... věšák!

Domácnost 26. března 2017

Bývají nenápadné, jako by tu ani nebyly. Ovšem bez jejich pomoci by se náš byt proměnil v kutloch, ve kterém nikdo nic nenajde. Řeč je o věšácích a věšáčcích.

Doménou věšáku je předsíň, zádveří, hala nebo šatna. Při zařizování těchto místností je důležité vybrat ten správný, tedy takový, který pojme všechny naše kabáty a bundy, který je ale zároveň zajímavý a vhodně doplní celkový styl interiéru.

Jestliže máme málo místa, přijde ke slovu věšák na stěně. Ani v malém prostoru ovšem nemusíme rezignovat na trendy – v případě nástěnných věšáků jsou módní například vlnovka, oblouk nebo nepravidelné tvary inspirované přírodou a biologií (větvoví stromů, ale třeba i tkáňové struktury viditelné jen pod mikroskopem). Ještě lepší než věšet kabáty na háčky je pořídit si v předsíni věšákovou stěnu obsahující podélnou tyč, na kterou se zavěšují oděvy na ramínkách, což ostatně oblečení prospívá.

Podle prostoru

Naproti tomu prostornější předsíň si přímo říká o elegantní stojací věšák. Jako kulatý stůl i kulatý věšák potřebuje kolem sebe hodně místa, aby vynikl jeho tvar a aby se k němu dalo přistupovat ze všech stran. Dnes jsou v nabídce věšáky často velmi neobvyklých tvarů a materiálů, mezi kterými nicméně stále dominuje dřevo a kov a jejich spojení. Zároveň je ale třeba říct, že boom právě prožívají věšáky z odolného plastu, protože tento materiál je možné vyrobit v barvách, o kterých si u přírodních materiálů můžeme nechat jen zdát.

Naprostou klasikou mezi samostatně stojícími kulatými věšáky je vysoký thonet z ohýbaného dřeva, který se v nezměněném tvaru vyrábí už celá tři století! Jeho ladné křivky i spodní kruh na odkládání deštníků se evidentně pořád líbí. A čemu dáváte přednost vy? Klasice, nebo moderně? Buď jak buď, z nabídky, která je nám k dispozici dnes, si nelze nevybrat.

Nekompromisně ergonomický

Asi všichni důvěrně známe věšáky, které byly spolu s botníkem a skříní součástí předsíňových stěn. Dnes se předsíňové stěny oblibě netěší, na rozdíl od jiného tradičního kousku – nástěnného řadového věšáku. Ten si získal srdce mnoha lidí, zvláště těch, kteří disponují šatnou. Sem se vysloveně hodí, protože dokáže ušetřit ještě více místa než ostatní typy věšáků.

věšák

Butlers, www. butlers.cz, 449 Kč

věšák

Naoko, info o ceně v obchodě

věšák

Umbra, www. blomus.cz, 1345 Kč

věšák

A la Maison, 5600 Kč