Naskočte na vlnu retra!

Domácnost 15. května 2014

Fascinuje vás krása interiérů z období před třiceti, padesáti, sto lety? Uvažujete o tom, že si atmosféru ze starých fotek vytvoříte doma? Proč ne, retrostyl je in.

Jistě, můžete prohrabat půdu vaší babičky, uskutečnit „tour de vetešnictví“ a domů natahat spoustu starých krámů. Můžete pak jimi vyzdobit třeba celý byt. A může se dokonce stát, že to bude dobře vypadat. Styl retro to ale nebude.

STARÝ JEN JAKO

Je třeba si uvědomit, že je-li něco staré, je to mnohem spíš starožitnost než retrokousek. Retrostyl vytvoříte díky doplňkům, které koupíte nikoli v bazaru, ale v běžných obchodech s nábytkem a bytovými doplňky.

Prakticky všechny velké firmy z této oblasti mají svou vlastní retrořadu, kterou každoročně doplňují o nové kousky. Ty jsou retro jen pokud jde o design, ale nikoli pokud jde o technologické zpracování a o funkčnost. Když si koupíte rádio s designem 30. let minulého století, bude poskytovat stejné funkce jako kterékoli jiné standardní rádio současnosti.

ZAPOMEŇTE NA KOPÍROVÁNÍ

Pokud uvažujete, že si svůj obývák vybavíte ve stylu první republiky, nastudujte si, co bylo pro tehdejší interiéry typické. Nejde ale o to, kopírovat kousek po kousku, jde o atmosféru, která z interiéru sálá.

Tu ve svém domě vykouzlíte díky moderním retrokouskům, které jsou k dispozici v běžné obchodní síti. Ano, je to složitý počin, který vyžaduje přehled v oblasti designu, a tak pokud si nejste jisti, poraďte se s bytovým návrhářem.

NEKOMBINOVAT

Než se definitivně rozhodnete, že chcete určitý interiér vybavit v retrostylu, důkladně si to rozmyslete. V případě retra totiž platí zásada buď - anebo. Je příliš výrazný a osobitý, než aby se snesl s nějakým jiným stylem.

Pokusy realizovat takové kombinace obvykle působí lidem vnímavým ke kráse až fyzickou bolest. Myslete na ně!