Zlatý háv bude vašemu bydlení slušet

Domácnost 3. června 2014

Čím je dnes zlatá oblíbenější, tím rychleji roste počet vrcholně nevkusných interiérů. Co dělat, aby zlatá nepřeválcovala i váš obývák?

Podle ezoterních nauk náleží zlatá barva znamení Lva. Znáte někoho, kdo se narodil ve Lvu? Určitě ano, a tak víte, že Lvi a Lvice dokážou být vznešení, oslnivě milí a důstojní.

Na druhou stranu je spousta Lvic a Lvů, kteří jsou přemoženi vlastní důležitostí a spíš než přirozenou autoritu vyvolávají rozpačitý úsměv. Se zlatou barvou se to má stejně. Může vyvolat dojem výjimečnosti, hřejivosti a vznešenosti, dokáže ale působit také kýčovitě a vulgárně.

Pár pravidel

Jak tedy se zlatou pracovat, aby nám ukázala to nejlepší, co v ní je? Bytoví návrháři radí, respektujte tři její nejdůležitější atributy:

Uvědomte si, že zlatá nemusí být nutně lesklá. Chcete-li použít zlatou jako barvu na nábytku nebo tapetách, volte spíš matnou verzi. Příliš mnoho lesku vyvolává dojem nevkusu a lacinosti, na velkých zlatých lesklých plochách jsou navíc až příliš dobře vidět otisky prstů a další nečistoty.

Za druhé – využijte hřejivosti zlaté barvy. Díky své schopnosti zářit se ideálně uplatní v severně orientovaných pokojích, na stinných terasách, ale třeba také v místnostech bez oken. A mimořádně populární je dnes v koupelnách, protože umí vyvážit pocit chladu, který máme s tímto místem podvědomě spojený.

Třetí věc, kterou musíte při práci se zlatou vzít v potaz, je její problematické kombinování s jinými barvami. Je totiž tak výrazná, že vedle ní mohou obstát jen barvy, které nekompromisně zastaví její rozpínavost. A takové jsou jen dvě – černá a bílá. Oblíbená je trojkombinace zlaté, černé a bílé, ovšem když pracujete s tímto modelem, dopředu si určete, která barva bude hlavní.

Další dvě pak musí být doplňkové. Jinou dvojící barev, s nimiž se zlatá v interiéru také celkem snese, je šedá a béžová, takže zkusit můžete i je.

Co dodat? Snad že přejeme hodně štěstí v kouzlení se zlatou. Je to hodně vysoká magie.

zlatá
foto: