Inspirujte se: Asijský styl pro váš interiér

Domácnost 25. července 2019

Odjakživa měl nábytek z Asie v našich zeměpisných šířkách punc luxusu. Honorace a šlechta si s ním zařizovala interiéry ve svých honosných sídlech, ale dnes ho doma může mít každý. Nadchne i vás?

Historický nábytek z časů čínských dynastií si samozřejmě stále mohou dovolit jen ti vyvolení, ovšem i obyčejný smrtelník si dnes může svůj kousek Asie v bytě dopřát. Jen málokde totiž dovedou zareagovat na poptávku trhu tak rychle jako v Číně.

Kromě oblečení a kabelek evropských tvůrců či elektroniky tak už dnes chrlí na světový trh i zdařilé repliky svého tradičního nábytku.

Často dokonce s využitím původních výrobních postupů. Zařídit si celý byt či dům v orientálním duchu je v našich podmínkách neobvyklé, detail však prospěje každé domácnosti.

KOUZLO MASIVU

Zapomeňte na dřevotřísku či syntetické materiály. Orientální nábytek je v 99 % z masivního dřeva. V Číně se tradičně používá lehký jilm, v Indonésii zase teak. Ani jedno vás nezklame.

VEJDE SE DO GARSONKY

K asijskému bydlení patří ruku v ruce minimalismus. Méně je více, a tak zdejší nábytek umí plnit účel i v malých prostorách. Místo na rozměr se důraz klade na techniku zpracování a dekor.

NESTOJÍ MOC

Konkurenční boj a levná pracovní síla stlačily ceny tak nízko, že za zdobnou komodu s kováním zaplatíte stejnou částku jako za jednoduchou skříň ze smrku. A to i přesto, že za vámi putovala přes půl světa.

JE NEOBYČEJNÝ

Design nábytku se po generace vyvíjel od jednoduchosti k bohaté zdobnosti a dřevořezbě. Mnohé kousky jsou proto dnes dekorovány kresbami či superlesklými laky.

buddha

Bez Buddhy to nejde! Soška Buddhy představuje jeden z nejtypičtějších dekoračních předmětů jak v Číně, tak v Indii, odkud buddhismus pochází. Specialisté na feng-šuej radí postavit ji na zhruba 30 centimetrů vysoký stolek proti vstupním dveřím. Buddha tak prý dokáže veškerou životní energii přicházející dovnitř proměnit v radost a štěstí.

foto: