Doma jako na zámku: Tipy pro vaše stylové bydlení

Domácnost 22. listopadu 2018

Historický nábytek – pro jedny láska, pro druhé až kýčovitý relikt minulosti. Jak postupovat, aby současné interiéry oživující estetiku minulých staletí rozvinuly svůj potenciál?

Za to, že historizující interiéry nemají dvakrát dobrou pověst, můžou především sběratelé starožitností. Ti v zápalu vášně často přinesou domů kdeco a vše hned vystaví. Postupně tvoří nesourodou směs předmětů z různých období, až se stane, že jejich byty začnou připomínat depozitář muzea.

V JEDNOM STYLU

Aby historický interiér vyzařoval harmonii a osobitou atmosféru, nemíchejte styly, období a kulturní oblasti. U nás je nejčastějším slohem přenášeným do současnosti biedermeier.

Opravdu není vhodné doplnit ho secesním zrcadlem, natož starožitnou arabskou lampou…

S BARVAMI OPATRNĚ

Kromě toho, že historický nábytek má obvykle složitý tvar, bývá vyveden ve výrazných barvách. Běžně se užívá rudá, blankytně modrá, růžová a do hry často vstupuje také zlatá a stříbrná.

Co s tím? Aby váš historický obývák měl působivost skutečného šlechtického sídla, držte se hesla „méně může být více“. Zvolte jednu výraznou barvu, která se objeví na všech hlavních kouscích nábytku, a tu doplňte dvěma barvami pastelovými.

Celkový dojem tak bude vznešený, ale ne nabubřelý.

MÁTE NA TO MÍSTO?

Chcete-li si zařídit dům, byt nebo pokoj v historizujícím stylu, potřebujete prostor. Hodně prostoru. V menších místnostech s nižším nebo normálně vysokým stropem se totiž snadno může stát, že bujaře zdobný starožitný a historizující nábytek vás svou kudrlinkovou dekorativností začne vizuálně „dusit“ a atmosféra aristokratické kultivovanosti je rázem ta tam.