Babské rady do koupelny

Domácnost 5. června 2019

Musíme tam všichni, minimálně dvakrát denně, a tak stojí za to mít ji jako z cukru!

Chromované kohoutky, baterie a držadla, které po čase ztratily svůj lesk, nejlépe ošetříte hadříkem navlhčeným v petroleji. Pak je důkladně opláchněte a dosucha vyleštěte měkkým flanelem. Se rzí pod kohoutky baterií v umyvadle nebo ve vaně si lehce poradí citronová šťáva.

Prasklinkám na plechové nebo smaltované vaně zabráníte tak, že do ní budete napouštět nejprve studenou vodu a teprve pak horkou. Malé otvory sprchové hlavice zanesené vodním kamenem vyčistíte, když hlavici ponoříte na noc do směsi z jedné třetiny octa a dvou třetin vody. Ráno stačí propláchnout hlavici horkou vodou, a je jako nová.

Ucpaný odpad zprůchodníte pomocí sáčku jedlé soli, který nasypete do sifonu, zalijete sklenkou octa a po chvíli horkou vodou z konvice. Pozor, udělá to pěkný gejzír! Pokud chcete zabránit zapáchání odpadu, stačí do něj nalít trochu jedlého oleje. Zůstane uvnitř na vodní hladině a nepropustí žádný zápach.

  • Co možná nevíte:
  1. NEUKLÁDEJTE ČISTÉ RUČNÍKY na polici nebo do skříňky v koupelně. Vlivem vlhkosti budou brzy zatuchlé a mohou začít i plesnivět. I když vypadají na poličce efektně, skladujte je raději jinde.
  2. PO INTENZIVNÍM POUŽITÍ TOALETY stačí nad ní zapálit a nechat krátce hořet obyčejnou zápalku. Zůstane po ní jen slabá sirná vůně, ale ostatní nepříjemné pachy zmizí – doslova a do písmene shoří.
  3. DŘEVĚNÉ KOLÍČKY na prádlo budou jako nové, když je namočíte do chloru a pak je důkladně opláchnete. Chloramin, univerzální práškový dezinfekční přípravek na bázi chloru, koupíte v lékárně.

Plíseň v koutech a rozích přetřete štětcem namočeným předtím do tříprocentního peroxidu vodíku a místo pak setřete hadrem. Používejte při tom gumové rukavice. Špíně a sražené vodě na skříňkách nedáte šanci, když je budete omývat octovou vodou (1 lžíce octa na 1 litr vody).

Šedivé proužky ve spárách mezi obkladačkami vyčistíte kašičkou z křídy a vlažné vody, kterou potřete celou obloženou stěnu. Po zaschnutí spáry přetřete suchým hadříkem a vyleštěte. Zašlé spáry oživíte i práškem do pečiva – nasypte ho na vlhký hadřík, kterým spáry potírejte.

Zamlžování zrcadla v koupelně zabráníte tak, že ho potřete rozkrojenou okurkou. Také ho můžete natřít mýdlem a následně vyleštit krepovým papírem. Nikdy zrcadlo nemyjte stejnými prostředky jako okna, vystříhejte se i octa – po jejich použití může začít zrcadlo černat! Čistěte ho pouze vlažnou vodou a pak vyleštěte.