Chystáte se kupovat vánoční dárky na internetu? 10 rad jak se bránit zlodějům dat!

Domácnost 4. prosince 2017

Vánoční nákupy jsou stále více ve znamení nakupování na e-shopech. Je to pochopitelné, šetříme tím čas i peníze. Bohužel na předvánoční obchodní žně se nechystají jen internetoví prodejci, ale také novodobí internetoví kapsáři – zloději dat! Právě před vánoci se tak odehrává nejvíce internetových útoků, které mají obvykle za cíl odcizit vaše přihlašovací údaje do internetového bankovnictví respektive zjistit číslo vaší bankovní karty a připravit vás tak o peníze.

Ačkoli se bankám daří držet s internetovými lapky krok a většinu útoků odhalí již v zárodku, přesto se vždy najde několik klientů, jimž se jejich neopatrnost nevyplatí. Navíc u nás začínají působit internetové a mobilní aplikace, nabízející srovnání vašich výdajů a slevy na nákup zboží. Jenže za to od vás požadují souhlas s použitím přihlašovacích údajů do internetového bankovnictví. Jakkoli se za těmito aplikacemi neskrývají zloději, ale spíše mladí internetoví nadšenci, je velký otazník, jak dokáží své systémy zabezpečit právě před zloději, pro které jsou jejich aplikace, plné citlivých klientských údajů, pochopitelně lákavým soustem.

Máme pro vás 10 rad, jak v průběhu předvánočních nákupů na internetu rizika zneužití dat a vysátí peněz z účtu minimalizovat!

Hlídejte si heslo

Přístupové údaje k internetovému bankovnictví si nepište na papírek do peněženky ani do adresáře v mobilu pod jménem „internetbanking“

Číslo karty, nikomu nesdělujte

K řadě nákupů na internetu stačí právě jen číslo karty. Proto na něj buďte opatrní. Ignorujte telefonní nebo emailové žádosti, abyste sdělili karetní údaje – PIN, číslo karty, její platnost nebo bezpečnostní kód ze zadní strany karty.

Kontrolujte výpisy

Pravidelně si kontrolujte výpisy ze svého účtu na internetu nebo v papírovém vyúčtování, abyste včas dokázali odhalit podezřelé transakce.

Pozor na Phishing

Jedná se o oblíbený trik, kdy zloději napodobují pomocí log a vizuálů komunikaci vaší banky. V podvodných emailech vás pak pod záminkou ověření totožnosti žádají o vaše hesla nebo přístupové údaje k internetovému bankovnictví.

Hrozí i SMiShing

Nebezpečí hrozí v mobilních telefonech a to nejenom v těch tzv. chytrých, které mají bankovní mobilní aplikace. Podvodníci se totiž snaží získat vaše přístupové údaje či hesla také skrze obyčejné sms zprávy. Proto se těmto podvodům říká SMiShing. „Na podezřelé sms zprávy nikdy nereagujte. Vaše banka by po vás přístupové údaje či hesla skrze SMS zprávu nikdy nepožadovala,“ radí Filip Hrubý z České spořitelny.

Připojujte se bezpečně

K internetovému bankovnictví se raději nepřipojujte z veřejných wifi sítí nebo z kaváren. Používejte zabezpečených sítí doma nebo v zaměstnání.

Mějte limit

V internetovém bankovnictví nebo v pobočce si nastavte raději nižší limity pro platby na internetu a pro výběry z bankomatu, abyste v případě zneužití omezili rizika. Oboje se pak dá kdykoli jednoduše zvýšit.

Při podezření zablokujte účet

Naletěli jste podvodníkovi, klikli jste na falešný email nebo jste někomu sdělili své údaje? Ihned zavolejte kontaktnímu centru své banky a požádejte o zablokování online bankovnictví a o změnu přihlašovacích údajů.

Opatrně s e-shopy i aplikacemi

Platíte v e-shopech kartou? Preferujte ty ověřené a možnost platby kartou přes internet mějte v internetovém bankovnictví vypnutou, když víte, že ji nebudete jistou dobu používat. Stejně tak v případě nových aplikací, která nabízí přehled vašich výdajů a požadují přihlašovací údaje do vašeho internetového bankovnictví se obraťte raději na vaši banku, řada z nich již podobné aplikace nabízí ve stejné kvalitě ale s větším bezpečím.

Hlídejte kartu

Platební karta je vstupenka k vašim penězům. Buďte proto při zacházení s ní maximálně opatrní. Nikdy ji nedávejte z ruky, a to ani při placení třeba v obchodě nebo v restauraci. Vždy ji mějte na očích!

I přes důsledné dodržování tohoto desatera se Vám může stát, že uvidíte při novoroční kontrole svého účtu podezřelé transakce. Okamžitě kontaktujte svou banku. Právě banky mají totiž na rozdíl od nových mobilních a internetových finančních aplikací, nabízejících srovnání výdajů a různé slevy, zákonnou povinnost poskytnout vám při napadení vašeho účtu okamžitou pomoc.