Půjčka na dárky? Klidně, ale dodržujte pár zásad!

Domácnost 7. prosince 2018

Vánoce na dluh už jsou poměrně běžné. Stejně tak ale lednové vystřízlivění a studená sprcha ve formě vysokých splátek. V čemspočívá největší nebezpečí unáhlených vánočních nákupů na dluh? A je vůbec možné si půjčit bez rizika? Proč se hrneme do pochybných půjček u prodejců? Aktuální výzkum odhalil největší úskalí vánočního nakupování.

Předvánoční období je z hlediska půjček každoročně velmi rizikové. „Mnoho lidí je ve velkém stresu a pak si půjčí na nákup nebo se zaváží ke splátkám bez velkého rozmýšlení,“ popisuje Filip Hrubý z České spořitelny. Souhlasí i Viktor Vodička, ředitel Sdružení českých spotřebitelů. „V období vrcholících předvánočních nákupů mají lidé daleko více tendenci chovat se impulzivně. Pro pořízení dárku pak mnohdy využijí nabízeného úvěru, aniž by se důkladně seznámili s jeho podmínkami. S nevýhodnými úvěry od neprověřených institucí jim ale hrozí upadnutí do dluhové pasti,“ říká.

V současné době splácí nějaký dluh více než čtvrtina dospělých Čechů. A až 300 tisíc z nich má problémy se splácením!Proto bychom si měli své vánoční nákupy pečlivě naplánovat. Jinak může snadno nastat situace, kdy nebudeme schopní své dluhy splácet. A začne se roztáčet nebezpečný kolotoč, z nějž se jen velmi těžko vystupuje. Dluhy se hromadí, přibývají k nim úroky či penále za zpoždění. Jen naše příjmy jsou stále stejně malé.

Půjčka na dárky? Klidně, ale dodržujte pár zásad!

Odborníci doporučují držet se jednoduchých zásad

1. Mějme dokonalý přehled

Co nejdříve bychom si měli udělat přesnou představu o příjmech a výdajích naší domácnosti. Dejme si na papír, kolik vyděláváme, i jaké máme běžné měsíční útraty. Zbývá nám ještě na dárky? Nebo je to málo a rozhodneme se pro půjčku? Pokud ano, najdeme v rozpočtu každý měsíc pár tisíc na splátku?

2. Nebojme se chytrých aplikací

Pokud chceme mít jistotu, že naše počty sedí, můžeme využít některou z chytrých bankovních aplikací. Například Česká spořitelna letos uvedla internetové a mobilní bankovnictví budoucnosti s názvem George. Spočítá za nás příjmy, naplánuje naše výdaje a upozorní nás i na položky, na nichž bychom mohli ušetřit.

Půjčka na dárky? Klidně, ale dodržujte pár zásad!

3. Počítejme s rezervou

Podle odborníků by každá domácnost měla mít stranou peníze, které použije v případě nečekaných situací. Pokud vlastní rezervu nemáme, můžeme si ji zajistit jinde. Například kontokorent nebo kreditní karta nám umožní jít do minusu. Služba Peníze na klik, nám pak vytvoří finanční polštář, který můžeme použít, kdykoliv budeme potřebovat. Nebo také nemusíme. Ale máme jej a díky němujistotu, že se v případě nečekaných změn nedostaneme do finančních problémů.

4. Pečlivě vybírejme, kde si půjčíme

Krátkodobé půjčky jsou rizikovější a mnohdy i velice drahé. Jakmile se se splátkou zpozdíme, hrozí nám vysoké sankce. Podle oficiálních statistik Poradny při finanční tísni představují 85 % všech dluhů v exekuci dluhy do 10 tisíc korun. Proto buďme opatrní při půjčování peněz od firem, které se živí rychlými půjčkami. Bezpečnější je si půjčit od banky, jíž známe a která má kamenné pobočky.

Půjčka na dárky? Klidně, ale dodržujte pár zásad!

5. Nenechme se oklamat

Před uzavřením smlouvy či sjednáním nákupu na splátky bychom si měli být 100% jistí podmínkami. Pokud něčemu nerozumíme, nebo si nejsme jistí výkladem jednotlivých bodů ve smlouvě, ptejme se! Jestliže nám obchodník vysvětlení neposkytne nebo vůbec nekomunikuje, rychle pryč!

6. I bez půjčky to někdy musí jít

V některých případech se může stát, že nám banka odmítne úvěr či kontokorent zřídit. Pokud ano, dělá to s ohledem na naši bezpečnost. U každé žádosti totiž musí vyhodnocovat, jestli budeme schopni v budoucnu splácet. Pokud bychom na splátky neměli, hrozí nám malér. Jistě, na ulici či internetu najdeme desítky jiných možností, jak si půjčit. Ovšem tím nad svými problémy jen přivřeme oči a odsuneme je do budoucna. Vrátí se nám jako bumerang.