Studujeme na středně stará kolena

Finance a kariéra 11. dubna 2012

Pohráváte si s myšlenkou návratu do školních škamen? O tom, jak se jim daří studovat v dospělosti, vyprávějí zástupci tištěné a online Vlasty.

„Nejhorší na tomhle věku je, že nevidíte na taháky. To je fakt peklo.“

jirina

Šéfka on-line obsahu JIŘINA KÖPPELOVÁ právě končí studium sociální a mediální komunikace

Proč a v kolika jste začala znovu studovat?

Já nezačala znovu, já prostě začala. Nemohla jsem studovat v mládí, tak jsem to zkusila na stará kolena. Bylo mi 43 let, když jsem začala. Letos končím. Zajímavé je, že když jsem mohla jít studovat těsně po revoluci, připadala jsem si na studium stará. To mi bylo šestadvacet.

Rozhodovala jste se ke studiu dlouho?

Myslím, že jsem se vůbec nerozhodovala. Prostě mě to jenom napadlo.

Jaký byl první školní den?

Ten si vůbec, ale vůbec nepamatuji. Ostatně já si vůbec málo pamatuji. Při biflování poměrně velký problém.

A spolužáci?

Myslela jsem si, že film Marečku, podejte mi pero je velká nadsázka. Ujišťuji vás, že není. I já mám spolužáky à la Šlajs a Tuček (u mě je to jen Trhoň s Vohralíkem). I u nás jsou rozkošní šprti, neuvěřitelní záškoláci, těžcí praktici, kteří prolezou vždycky a všude, krasavice inteligentní... Ale všichni jsou fajn a hlavně bez spolupráce spolužáků a jejich pomoci bych to nikdy nedala.

Jaké to je, nechat si radit od dětí?

Děti nemám, ale mám o hodně mladší sourozence, kteří končili, když já začínala, a ti z toho měli hodně velkou „bžundu“. Teď nejvíce studuji se svými neteřemi, které mají z tetičky taky srandu.

Co všechno studium „na stará kolena“ způsobí v životě a v duši?

Zajímavý úkaz. V dospělosti už vám nikdo jednoznačně neřekne dobrý – špatný. Ve škole tomu tak je. Známka je fakt hodnotící faktor. Zvláštní pocit. Máte za jedna – jsem skvělá, máte za tři – dobrý.

Mládnete studiem?

Nevím, kéž by! Ale skvěle se naučíte ovládat IT techniku a konečně pochopíte smysl sociálních sítí.

žena kniha

Proč nezačít znovu?

zdroj: Thinkstockphotos.com
muž žena studium

Může přijít i studentská láska

zdroj: Isifa.com

„Že je vám víc než 40, neznamená, že jste staří na učení nebo na studentskou lásku“

lubor

Zástupce šéfredaktorky Vlasty LUBOR DOBEŠEK WINTER studuje andragogiku

„Cože? Ty budeš studovat další vysokou školu?“ podíval se na mě udiveně můj nejlepší kamarád Jirka, když se začal pídit po důvodu, proč nemůžu o víkendu k nim na chalupu. „A není to zbytečný? Vždyť už jednu školu máš. Neblázni... Vždyť je ti čtyřicet,“ pokračoval s lehce pohrdlivým nakyslým úsměvem ve tváři.

„Čekal jsem, že se spíš zeptáš, jakej obor jsem si vybral. Ne jestli je to zbytečný. Myslíš, že bych začal zrovna já se svojí pragmatickou povahou dělat něco, co od začátku považuju za zbytečný?“ reagoval jsem.

„Jo, asi jsem trochu předpojatej... Vykládej. Jak tě to napadlo, chlape?“ zeptal se pak smířlivěji. Tentokrát už v jeho hlase zněl místo nablblých předsudků normální přátelský zájem. Rozjela se diskuse, která trvala dlouho do noci a která – věřte tomu, nebo ne – nakonec vyústila v to, že Jirka, se kterým jsem seděl v lavici kdysi na gymplu, se stal znovu mým spolužákem. Po dvaadvaceti letech!

No a řeknu vám, nás to fakt baví. Nejenže jsme si vybrali obor, který mnohem víc odpovídá mé i jeho nátuře, takže to je vidět na výsledcích (ano, jsme šprti). Škola nás „zaktivizovala“ i jinak, na niternější úrovni. Ve škole se ocitnete v kolektivu úplně nových lidí.

Vnímáte je ovšem jinak, než jak jste viděli své spolužáky ve dvaceti nebo pětadvaceti. Stojíte uprostřed skupiny osobností, z nichž každá má svou jedinečnou historii. Tenhle fakt si plně uvědomujete a o to plastičtěji a intenzivněji je vnímáte. Je to zvláštní, velmi energetizující zkušenost.

Studium v dospělosti ale přináší i další benefity. Zjistíte třeba, že vůbec nejste staří na učení ani na studentskou lásku. A především – škola vás přinutí více či měně revidovat vaše životní priority a postoje, které, přiznejme si to, mají tendenci uprostřed života začít nenápadně fosilnět.

  • Praktický průvodce: KAM SE PODÍVAT a KDE SE ZEPTAT

Ze všech nabízených webových stránek je nejpříjemnější a zdá se i nejvíc vyčerpávající www.infoabsolvent.cz. Opravdu nabízí na jednom místě všestranné informace o školách, oborech vzdělání i uplatnění absolventů. Vytvořil ji Národní ústav odborného vzdělávání v rámci projektu, na který přispíval Evropský sociální fond.

Některé informace, například seznamy škol a školských zařízení ČR, jsou stále ještě k dispozici na webu Ústavu pro informace ve vzdělávání (ÚIV) www.uiv.cz. Tento ústav byl sice k 31.12.2011 zrušen, ale web ještě funguje.

Seznamy vysokých škol ČR jsou k dispozici na webu MŠMT – www.msmt.cz, sekce Vzdělávání/ Vysoké školství/ Přehled vysokých škol.

Školské předpisy (zákony, vyhlášky, právní výklady atd.) jsou k dispozici na webu MŠMT – www.msmt.cz, v sekci Dokumenty/Zákony; Vyhlášky; Právní výklady MŠMT; Směrnice MŠMT; Příkazy ministra; Věstníky MŠMT; Výroční zprávy; Ceny MŠMT; Ostatní dokumenty.

Informace o programu Socrates a jeho podprogramech, které postihují všechny věkové kategorie, ale i sociální a zdravotní omezení a specifika (a další vzdělávací možnosti), najdete, když si do internetového vyhledávače zadáte Vzdělávací programy EU.

Univerzita třetího věku Univerzity Karlovy: Jejím posluchačem se může stát každý občan, který dosáhl důchodového věku. U většiny kurzů je podmínkou pro přijetí středoškolské vzdělání s maturitou. Absolventi získají osvědčení Univerzity Karlovy. Kurzy na nový akademický rok se vyhlašují během března a dubna. Pro údaje o studiu U3V na Karlově univerzitě si můžete osobně zajít do pražského Informačně-poradenského centra v Celetné 13 nebo najdete informace na webu https://ipc.cuni.cz.