Tahle země není pro starý. Ale bude!

Finance a kariéra 22. srpna 2017

Ať už pracujete na úřadě nebo v dolech, umíte si představit, že stejnou práci budete se stejným elánem a nápady vykonávat i za 30 let? Nevím jak pro vás, ale pro mě je to hodně ošklivá otázka. Třeba i proto, že vykonávat některé profese v plném tempu do pětašedesátky prostě nejde.

Že populace stárne, je obecně známá věc. Že za pár desetiletí budou na jednoho důchodce připadat jen dva lidé v produktivním věku, už demografové nějakou dobu hlásají. Že nárok na odchod do důchodu se bude postupně zvyšovat snad až za hranici smrti, to je možná drsný, ale od reality ne zas moc vzdálený žert.

A že se to týká všech, vyjma už současných seniorů, na to vemte jed!

Je padesátka stáří?

Přitom padesátníci hledající práci mají velice často smůlu jenom kvůli svému věku. A to i v případě, že zkušenostmi, vzděláním a často i elánem hravě strčí mladší konkurenty do kapsy. Samozřejmě že diskriminace kvůli věku je nepřípustná! Ale to je jen hezká teorie...

V praxi je skutečnost zcela jiná: Ideálem každého zaměstnavatele je nejlépe pětadvacetiletý mladý člověk, chytrý, atraktivní, ovládající několik jazyků, nepožadující příliš peněz, bez závazků či s již odrostlými dětmi, plně loajální, s alespoň třicetiletými zkušenostmi v oboru. Sice nesmysl, ale takové už ideály někdy bývají. A tak míra nezaměstnanosti u lidí nad 50 (a ještě výrazněji nad 60 let) stále roste a jen tak se nezastaví.

A buďme realisté – bude se tak pravděpodobně dít do té doby, než prostě firmám začnou mladí docházet.

Proč „tahle země není pro starý“ (abychom parafrázovali oscarový snímek bratrů Coenů)? Hodně je to dáno zakořeněnou a zkostnatělou představou mnoha personalistů, že člověk nad padesát je věchýtek v šedivých tesilkách, se síťovkou či taškou na kolečkách, s hůlčičkou, náchylný snad ke všem nemocem a úrazům světa. Pomalý, nepružný, nepřizpůsobivý novým trendům, schopný domluvit se jenom česky, neovládající chytrý mobil a pokládající slovo „facebook“ za nadávku. Jasně, čtyřikrát podtržená hloupost, ale bohužel existující.

Co konkrétně můžete udělat vy?

  1. Počítejte s dlouhou pracovní dráhou a soustřeďte se na to, abyste byli schopni pracovat do vyššího věku. Především změňte svůj postoj k celoživotnímu vzdělávání a k vlastnímu zdraví.

  2. Naučte se využívat výhod svého věku, jako jsou zkušenost, nadhled a odstup, díky nimž se nebudete vrhat do neřešitelných úkolů a zbytečně plýtvat energií.

  3. Ukažte, že jste schopni rychle reagovat na situace, které jste už mnohokrát řešili, a předveďte třeba schopnost vyjednávat.

To jsou totiž věci, které přináší jen a pouze zkušenost, ty žádná škola nenaučí. A měla by je zohledňovat i vaše firma, protože spojení generací pro ni může být jen přínosem.

Studie ovšem neříká jenom to, co by měl dělat jedinec, apeluje i na firmy a stát. A jasně konstatuje, že oproti jiným zemím Česká republika značně zaspala. Takže vstáváme!