Nakupujte na netu. Ale bezpečně!

Finance a kariéra 7. října 2013

Dneska už si můžete "přes net" koupit v podstatě cokoliv - jídlem počínaje, automobilem konče. Rychle, pohodlně, bez běhání a front. Stejně jednoduše ale můžete nalítnout.

Není přitom řeč o internetových aukcích či zásilkách od jednotlivých (a neznámých) osob, ale o nakupování přes e-shopy.

V tom prvním případě jsou rizika nasnadě – nikdy nevíte, jestli vám vůbec něco přijde, a když, tak jestli místo mobilu nebude v balíku třeba kus cihly. V tomto případě tedy zásadní rada: Nikdy neplaťte nic předem, vše až při převzetí a kontrole zboží.

Prověřujte

V případě druhém, tedy při nákupech přes e-shopy, by vše mělo být zdánlivě bezpečnější. Omyl. I tady se pohybují pořádní bazilišci. Pokud jde o obchod, přes nějž jste ještě nenakupovali, zjistěte si reference, pár minut hledání na internetu za ten klid stojí.

Nápovědou k útěku může být například absence ze zákona povinných údajů na stránkách – kdo obchod provozuje, obchodní podmínky, nákupní řád a reklamační řád.

Koukněte klidně i do obchodního rejstříku nebo do seznamu ARES (wwwinfo.mfcr.cz – pozor, za www skutečně není tečka), když tam prodávajícího nenajdete, nemá sídlo v ČR (bez ohledu na to, že doména webových stránek je cz).

nákup přes internet

Internetové nakupování může, ale ani nemusí, být pohoda.

zdroj: www.thinkstock.cz

Kontrolujte

Výhodou e-shopů jsou kromě pohodlného nakupování také ceny. Mohou být nižší než v klasických obchodech, protože provozovatelům logicky odpadá spousta nákladů. Nicméně třeba originální iPhone, který běžně stojí kolem dvaceti tisíc, je za pět opravdu podezřelý.

Jenom cenami se tedy rozhodně neřiďte. Cenu si zkontrolujte ještě před finálním odkliknutím objednávky, nezřídka se totiž stává, že je jakýmsi „zázrakem“ vyšší, než jaká byla přímo u zboží. Někteří prodejci prostě sázejí na nepozornost kupujících. Nevěřte moc ani srovnávačům cen, hodně obchodníků do nich dává nižší ceny, než jaké ve skutečnosti jsou.

Nedejte se

Pamatujte, že máte ze zákona nárok na klasickou reklamaci, a navíc u většiny zboží (výjimkou jsou např. rychle se kazící věci) i 14 dnů na jeho vrácení bez udání důvodu. Je to proto, že oproti nákupu v klasickém kamenném obchodě nemáte možnost si zboží prohlédnout a „osahat“.