Nenechte si od zlodějů "vybrat" byt

Finance a kariéra 7. listopadu 2017

Také vás někdy přepadnou obavy, aby právě váš byt či dům nevybílil zloděj? A co jste udělali pro to, abyste mu to překazili, nebo alespoň co nejvíce ztížili?

Zabezpečovací systémy se v zásadě dělí na dvě skupiny - mechanické a elektronické. Je dobré si uvědomit, že mechanické zabezpečení může odradit zloděje, který se k vám chtěl dostat, případně mu cestu znesnadnit, ne-li zcela znemožnit.

Ale na nic vás neupozorní. Elektronická zařízení sice nezabrání vloupání, ale zase vám hned dají hlášku, že se ve vašem hnízdečku něco děje, a spustí poplach. Optimální tedy je zvolit třetí možnou cestu - kombinaci obojího.

Základem mechanické obrany jsou dveře a okna. Dveře vybírejte s několikabodovým zamykáním, složené z více odolných vrstev. Neměly by se prohýbat, aby se mezi ně a „futra“ nedalo zasadit páčidlo. Samozřejmostí je odolný zámek. Okna zabezpečte fóliemi.

Fakta: 5 minut stačí

  • Do průměrně zabezpečeného domu nebo bytu se 80 % zlodějů vloupá do pěti minut. Nejčastěji se tam dostanou okny, sklepem nebo garáží.

Lepí se zevnitř, po úderu zvenčí zůstanou střepy na nich a odolají i silným nárazům či pokusům o rozřezání. Na okně nejsou vidět a ani neubírají světlo. Další možností jsou mříže či předokenní rolety.

Elektronickou ochranu můžete zvolit od prostého alarmu až po systém s mnoha přídavnými funkcemi. Nejjednodušší přístroje zaregistrují pohyb a pošlou vám (případně i bezpečnostní agentuře) varovnou SMS zprávu. Můžete i zvolit alarm, který toho umí mnohem víc.

Hlídá i otevření dveří a oken, rozbití skleněné výplně, dá se k němu připojit i kamera, čidlo na oheň a plyn nebo třeba spínač pro náhodné rozsvěcení a zhasínání. A lze jej doplnit například i dálkovým ovládáním na spuštění vytápění, či naopak klimatizace.

A rada závěrem - zapomeňte na nášlapné nástrahy s ostrými hřeby, kosu na rámu okna do sklepa či na kuši s provázkem na spoušti. Sice si procvičíte fantazii a třeba vás uspokojí pohled na lapku s šípem v těle, ale může se vám stát, že se budete na svět dívat přes mříž cely.