Pozor na starou pojistku. Abyste se nedivili!

Finance a kariéra 28. června 2013

Pojistit si domácnost by mělo být samozřejmostí. Stejně tak byste ale měli pojistku čas od času zkontrolovat. Jinak se můžete dočkat hodně nepříjemného překvapení.

Způsobit ho může tzv. podpojištění. Lidé buď uzavřou pojištění na nižší částku, než jaké věci v domácnosti skutečně mají (aby platili nižší pravidelné pojistné), nebo prostě jednou pojistku uzavřou a pak už ji nijak nekontrolují a neupravují.

Přitom svůj byt neustále zvelebují a doplňují novými věcmi. A když rupne vodovodní trubka ve zdi, od špatné šňůry chytne byt nebo zajde na návštěvu zloděj, je na částku, kterou vyplatí pojišťovna, smutný pohled.

To se stalo třeba Ireně (32) z Kolína. Před pěti lety si s přítelem pronajali byt a začali spolu bydlet. Uzavřeli pojistku, která zahrnovala škody požárem, krytí rizik způsobených unikající vodou z potrubí, kouřem, vichřicí, krupobitím apod.

Součástí bylo i pojištění proti krádeži vloupáním a s ním spojeným vandalismem, proti loupeži a přepětí v elektrospotřebičích. Pojistka byla na nové ceny, aby si v případě, že o věci přijdou, mohli koupit nové.

Právě teď:

  • Každá druhá domácnost v Česku podle průzkumu České asociace pojišťoven je podpojištěna. Nejčastějším důvodem je zastaralost pojistných smluv. Asociace doporučuje aktualizovat pojistku vždy, když se pojistná částka změní o více než 10 procent.

bydlení

Každá druhá domácnost je podpojištěná, to není dobrá bilance.

zdroj: www.thinkstock.cz

Kontrola každé dva roky

„Uzavřela jsem i pojištění odpovědnosti za škody v běžném životě. To kryje škody, které neopatrností či nedbalostí způsobíte třetí osobě,“ vypráví Irena. Když se nastěhovali, měli věci za zhruba 200 tisíc. Na tolik je také pojistili. Později koupili televizi, nový počítač, sportovní potřeby... A nedávno je vykradl zloděj.

„To už jsme měli věci skoro za půl milionu, velká část ztracených věcí byla elektronika. Od pojišťovny jsme dostali necelých 100 tisíc,“ říká smutně Irena.

U podpojištění je totiž zrádná jedna „maličkost“ – pokud je v případě škody majetek podhodnocen, je pojistné plnění vyplaceno ve stejném poměru ke škodě, v jakém je pojistná částka k hodnotě majetku.

Jestliže tedy máte pojistku na 200 tisíc, ale majetek je za 400 tisíc, vyplatí vám pojišťovna jen polovinu škody (maximálně do výše pojistné částky).

Ponaučení? Nestačí se „jen“ pojistit, důležité je se dobře pojistit a pojistku aspoň jednou za dva roky porovnat s aktuální hodnotou věcí v domácnosti a upravit ji.