Jak moc povinné je povinné ručení? Pozor na to!

Finance a kariéra 29. července 2013

Že je ze zákona nutné mít povinné ručení na auto, ví asi každý. Přesto v něm ale spousta lidí dělá chyby. Jaké nejčastěji?

Když ho nebudete platit, může vás to dostat do pořádného průšvihu. Když si ho budete sjednávat, nekývněte na to první.

Projděte si víc nabídek, a ušetříte i tisíce ročně. Pamatujte, že pokud je auto hlášené v registru vozidel, musí být povinné ručení sjednáno.

Bohužel si stále ještě dost lidí myslí, že když s autem nejezdí, nemusejí povinné ručení platit. Chyba - i kdybyste přišli na dva roky o řidičák nebo byli na montáži v cizině a auto vám stálo celou dobu ve stodole na špalcích, platit ho musíte.

Dopisy nevyhazujte. Fakt!

Vyhnete se tomu pouze tím, že vůz dočasně odhlásíte z registru vozidel (tzv. ho uložíte do depozitu) a odevzdáte registrační značky i osvědčení o registraci.

Často nastává omyl při sjednávání pojištění. Máte sice 14 dní na to, abyste pojišťovně dodali veškeré doklady k nově uzavřené pojistce, ale tato lhůta se nevztahuje na placení povinného ručení, to vám běží okamžitě od nahlášení vozidla do registru.

Pozor také na bazary. Pokud jde o tzv. komisní prodej, pojistku stále platíte vy. Jestliže tak neučiníte a něco se stane třeba při předváděcí jízdě, jste v maléru.

A když majitel auta zemře? Pak zátěž placení povinného ručení přechází na dědice, a to i v případě, že ještě není jasné, komu konkrétně nakonec vůz připadne. Někdo se prostě placení ujmout musí.

A mimochodem - když vám přijde dopis od České kanceláře pojistitelů (ČKP), nezahazujte ho do koše, i když jste přesvědčeni, že nikde žádnou chybu nemáte. Je to sice podivné, ale dokazovací část je na vaší straně.

40 tisíc

  • Jestliže jezdíte autem bez povinného ručení, riskujete pokutu od pěti až do čtyřiceti tisíc korun a ještě sankce od ČKP. Jestliže si jen zapomenete tzv. zelenou kartu (doklad o povinném ručení), hrozí vám bloková pokuta 1500 korun.

auto

Každý dopis si raději schovejte. Auto by vás pak mohlo přijít hodně draho.

foto: