Máte vždy nárok na dovolenou?

Finance a kariéra 16. srpna 2013

Čerpání dovolených je v plném proudu, ale jsou i tací, kteří se teprve rozhodují, kdy na ni vyrazí. Tak pozor - může se stát, že vaše plány na krásný odpočinek zbortí zaměstnavatel.

Má totiž plné právo rozhodnout o termínu, v němž vás pustí, může vám i v naléhavých případech už schválenou dovolenou zrušit, či vás z ní dokonce odvolat.

Ovšem zas tak jednoduché, že by prostě jen zdvihl telefon a dal vám pokyn, to nemá.

Kdo rozhoduje o termínu

Jisté je, že on rozhoduje o tom, kdy si dovolenou dopřejete. Výjimkou je pouze dovolená navazující bezprostředně na mateřskou dovolenou, tu zaměstnavatel musí akceptovat. A svůj termín si můžete prosadit ještě v případě nevybrané dovolené z předchozího roku.

Pokud vám totiž zaměstnavatel neurčil její termín do konce června, je rozhodnutí plně ve vašich rukách. Ať už ho vyberete vy, nebo zaměstnavatel, musí být druhé straně oznámen alespoň 14 dní před jejím začátkem.

Nárok máte na minimálně čtyři týdny dovolené ročně a zaměstnavatel vám musí umožnit, aby alespoň jedna její část trvala 14 kalendářních dnů v celku. Pokud některý den dovolené připadne na státní svátek, tento den se do dovolené nezapočítává.

Může mi ji šéf prostě zrušit?

Může se stát, že se v práci přihodí něco nečekaného, a šéf zjistí, že vás nemůže v už odsouhlaseném termínu postrádat. Když vám dovolenou zruší, je ale mluvou zákona „povinen nahradit zaměstnanci náklady, které mu bez jeho zavinění vznikly...“.

Paragrafy ale konkrétně neříkají, co vše ony náklady mohou představovat. Něco bude samozřejmost, jestli ale uspějete i se škodami přátel, které jste měli vézt, či s účtenkami od hromady konzerv a nafukovacího člunu, to je sporné. Počítejte raději s tím, že o některé věci se budete hádat.

dovolená 1

Dovolenou domlouvejte raději dřív, abyste se pak místo slunění na pláži nenudili doma...

foto:

Přeneste ji

Oproti dřívějšku už není možné dovolenou takzvaně proplatit. To lze pouze v případě, že v zaměstnání končíte a dovolenou si už nestihnete vybrat.

Je ale také možné si ji „přenést“ do nového zaměstnání. Má to ale dvě podmínky – nové zaměstnání musí bezprostředně navazovat na to předchozí a minulý i budoucí zaměstnavatel se na převodu vaší dovolené musejí dohodnout.