Zabraňte svým penězům v útěku

Finance a kariéra 22. ledna 2018

Spousta rodinných peněz se "rozfrcá" za jídlo, pití a bydlení. Jsou to právě tyhle tři položky, které jsou viníkem největší díry v mnoha rodinných rozpočtech. Korunky se ale kutálí i jinými cestičkami.

S bydlením, tedy s nájmem či příspěvkem do fondu oprav, se toho moc udělat nedá. Skoro se vším ostatním ovšem ano.

Peníze se často odporoučejí z vašeho účtu a peněženky úplně zbytečně a jenom kvůli tomu, že je prostě neuhlídáte. A i když jde často třeba jen o desetikoruny denně, v měsíčním či ročním součtu to už dá pořádnou sumičku.

Zapisujte si

Základem zabouchnutí vrátek prchajícím mincím a bankovkám je přehled o výdajích. A to je pro většinu lidí velký problém. Pokud ale opravdu chcete snížit své výdaje, bez pečlivého zaznamenávání toho, do čeho peníze vrážíte, se neobejdete.

Každý den do seznamu zadejte i korunové položky všech členů rodiny. Dost často budete na konci měsíce při závěrečném „sčotu“ překvapeni.

Hlídejte se při nákupech

První, na čem se dají výdaje snížit, jsou nákupy. Posuzujte striktně skutečnou nutnost každé kupované věci, a buď zcela vygumujte, nebo alespoň výrazně omezte všechny sice lákavé, ale určitě ne životně důležité pamlsky a jiné požitky.

Uvědomte si, že jedna kávička s dortíkem a deset cigárek denně vám za měsíc udělá minimálně dva a půl tisíce!

Mimochodem psychologové radí chodit nakupovat hned po jídle, s nacpaným bříškem totiž méně častěji sáhneme po nepotřebných věcech, které by nás hladové lákaly.

Koukejte do dálky

Nemalé úspory se dají vymyslet i v chodu domácnosti. Dodavatelé plynu se perou o vaši přízeň, ohlídat zbytečně běžící spotřebiče není zas tak velký problém a dát si místo sedmi van týdně jen tři a zbytek řešit osprchováním, vás také nezabije. A i kapající kohoutek vás dokáže za rok obrat o štůsek bankovek.

Počítejte už při koupi spotřebičů. Ten výrazně levnější vám sice přinese okamžitou úsporu, ale v horizontu příštích let vás díky své energetické nenažranosti pořádně vysaje.

Pořiďte si měřič spotřeby, tyhle peníze se vám vyplatí. Kupte úsporné žárovky, netopte jak vysoká pec a zároveň nevětrejte, na dům si pozvěte odborníky s termokamerou a odhalené úniky tepla zlikvidujte.

Prostě oproti nákupům běžných věcí okamžité spotřeby se u těch dlouhodobých chovejte jako za volantem auta - to také nekoukáte jen těsně před kapotu, ale sledujete i dění daleko od vás, na horizontu.