Nebojte se internetu, nekousne vás

Finance a kariéra 11. listopadu 2013

Počítač a internet nás dneska obklopují všude a většina z nás je normálně využívá. Jen kdybychom pořád nemuseli poslouchat zprávy o krádežích dat, vybílených bankovních kontech, virech a podobně. Internet sice svá rizika má, ale každopádně se dá říct, že je z velké části tak bezpečný, jak si ho sami uděláme.

Při „surfování“ na webových vlnách je dobré dodržovat pár pravidel. Nejsou složitá, nevyžadují speciální znalosti, stačí mít je pořád na paměti.

Tajte hesla

Zřizujete-li si kdekoliv na internetu svůj účet, tedy třeba e-mail, bankovnictví, ale i obyčejné fotoalbum, nepoužívejte stejné heslo.

A když si ho vymýšlíte, zapomeňte na data narození, jména dětí apod. Kombinujte písmena, čísla a symboly. Hesla si střežte, nikdo – ani třeba bankovní úředník – je po vás nemá co chtít.

Opatrně na e-maily

Buďte opatrní v e-mailové komunikaci. Když vám přijde divnou češtinou psaná zpráva oznamující, že jste vyhráli auto s doživotním servisem a stačí jen potvrdit výhru kliknutím na internetový odkaz, hned ji hoďte do koše. Jinak máte velkou šanci, že vám počítač sežerou viry nebo se z něj stane hromadný rozesílač stejného sdělení a brzy bude váš pohyb na mnoha stránkách blokován.

Vždy také zpozorněte, jestliže po vás na nějakých stránkách chtějí „v rámci identifikace“ třeba rodné číslo, adresu nebo přístupové kódy. Pozor i na to, komu co prozradíte na sociálních sítích. Fotky bytu s adresou a informací, že jedete na dovolenou, určitě někoho potěší, vás ale může návrat pořádně rozesmutnět.

Bezpečné nastavení

Hlídejte si nastavení svého e-mailového účtu. Chcete-li mít výrazně větší jistotu, využijte tzv. dvoufázové ověření, kdy nestačí zadat jenom jméno a heslo, ale svou identifikaci musíte ještě potvrdit třeba telefonním číslem, což využívá například googlovský Gmail.com. V něm je navíc připojení mezi vaším počítačem a Googlem šifrováno.

Hlídejte si soukromí

Když používáte veřejný počítač třeba v internetové kavárně, vždycky se před odchodem přesvědčte, že jste se skutečně odhlásili ze všech služeb, které jste na webu použili.

A vůbec buďte ostražití a třeba bankovnictví nebo svůj elektronický intimní deníček z veřejných počítačů vůbec nenavštěvujte. Nasadit do počítače program, který zaznamenává každé stisknutí klávesy, je totiž velice snadné.

internet 2

Raději si hlídejte, jaké své fotografie na internet nahráváte...

zdroj: www.thinkstock.cz