Neživíš, tak nepřepínej! aneb Když dojde na rodinné finance

Finance a kariéra 3. ledna 2020

Dříve či později na ně vždycky dojde. A skoro vždycky je to problém. Ať už jich máte moc, anebo málo. Peníze jsou nejčastějším tématem domácích hádek. Řešení, jak s nimi hospodařit a jak si dělit náklady, je spousta. Ani jedno ovšem není bez komplikací...

Známé rčení praví, že muži jsou tu proto, aby peníze vydělávali, a ženy proto, aby je utrácely. Pokud si myslíte, že je to jen vtip či takový veselý (směšný, hloupý, trapný) bonmot, pak vězte, že se pletete. Ženy totiž utrácejí šikovněji.

Výzkum jedné velké rakouské banky potvrdil, že jsou při nakládání s penězi opatrnější a pečlivější. Takže se de facto vyplatí jim věřit - a nákupy jim svěřit.

To, že finanční záležitosti - zejména ty větší - má mít na starosti chlap, je u nás asi jeden z nejběžnějších přístupů k financím ve vztahu.

Někdy je za tím jednoduše touha hlídat ženiny sklony k utrácení za „zbytečnosti“ a strach, aby pak vše důležité nemusel muž platit ze svého. Některé ženy ale podobný systém vítají, už tak toho mají na svých bedrech dost.

Možný je samozřejmě i systém, ve kterém si každý z partnerů řeší finance sám. Ten v sobě ale skrývá jeden zádrhel - v partnerství se vám totiž mění finanční náklady. A taky by to moc dobře nešlo třeba v době, kdy je žena na mateřské. Možná by šlo dát peníze na jednu hromadu a mít k nim společný přístup. Případně dát peníze na jednu hromadu, zaplatit z nich společné náklady a zbytek si rozdělit.

Jenže obě varianty vyžadují víceméně stejné příjmy obou partnerů, aby se ten, který vydělává víc, necítil škodný.

Jak na to?

Žádný ideální systém správy financí ve vztahu zkrátka neexistuje. Jisté je pouze jedno - jakkoli se vám do toho nechce, o penězích mluvit musíte. Ze začátku je to jen láska a samé ťuťu ňuňu, ale postupem času zjistíte, že ani ve dvou se platby za nájem, plyn a elektřinu nevyřeší samy od sebe.

Plusy:

  • Oba byste měli vědět, kolik vyděláváte i kolik utratíte.
  • Domluvte si pravidla hospodaření (kolik tenhle či příští měsíc ušetřit).
  • Dohodněte se, co kdo platí (ty elektřinu a plyn, já nájem).
  • Každý z vás by měl mít i vlastní peníze jen pro svou spotřebu.
  • Tajné osobní účty nejsou dobrý nápad!
  • PŘESNĚ NAPŮL.... Existuje jedna oblast, ve které jsou muži i ženy naprosto vyrovnaní. Dovolená. Zde je podíl přesně poloviční. Největší bod sváru je, zda bude u moře, či na horách. Kterou variantu prosazuje muž a kterou žena, není podstatné.

Mělo by to být spravedlivé, to víme všichni. Ale jak na to? Většinou si řešení finančních záležitostí bere na svá bedra jeden z partnerů, bývá to buď ten zodpovědnější, či ten, který má větší plat nebo zkrátka umí lépe hospodařit.

O penězích byste každopádně měli mluvit hned od začátku, třeba si ujasnit, na co byste rádi měli po nějaké době (na nové auto, či spíš exotickou dovolenou) a jak se na tom chcete společně podílet.

Nikdy nesmíme upadnout do stavu, že nám peníze ve vztahu budou jedno. Peníze nejsou kořenem všeho zla, jak nás učívali, ale stimulem k dalšímu růstu vztahu a k umocňování zážitků, které bychom si bez financí nemohli dovolit.

V matematice nás učili stovky vzorečků, aniž by nám osvětlili, jak fungují domácí finance a jak s partnerem spravovat domácí kasu. Finanční gramotnost pomáhá dvojici vyvarovat se zbytečných konfliktů a nedorozumění a naučit se spravovat svá aktiva pro blaho obou. Takže se vrhněte na knížky o finanční gramotnosti a začněte sledovat své finance pomocí programů v telefonu či v počítači.

Kasu drží žena

České páry mají podle průzkumů nejčastěji zřízeny dva samostatné účty, na které jim chodí jejich výplaty. Nicméně chtějí-li koupit něco společně, vždy se na financování dohodnou. Takto hospodaří zhruba polovina oslovených lidí. Společný účet má v České republice na chod domácnosti asi polovina párů a všechny platby z něj provádí zhruba rovným dílem.

Je to však žena, která drží v rukou běžný chod domácnosti. Přibližně polovina žen je přesvědčena, že o rodinnou kasu se starají právě ony. Muži to o sobě říkají zhruba ve třetině případů. Téměř tři čtvrtiny mužů a prakticky stejný počet žen v zásadě vědí naprosto přesně, kolik jejich protějšek vydělává. Alespoň orientační povědomí o partnerově příjmu má necelá čtvrtina mužů a žen. Pouze asi 2 % výši svých výdělků před partnerem tají.