Kupujete ojetinu? Raději zbystřete

Finance a kariéra 2. prosince 2013

I to nejlepší auto jednoho dne doslouží. Když nastane moment, že do svého "miláčka" začnete cpát peníze horem dolem, je možná na čase zamyslet se nad koupí nového.

Záležet bude samozřejmě na tom, jak velkou částku máte k dispozici. Jestliže vystačí na nový vůz, nic neřešte a kupte.

V opačném případě začněte objíždět autobazary. Snažte se přitom dodržet pár základních věcí.

Nepodceňte přípravu

Udělejte si dopředu představu, co a za kolik si chcete pořídit. Projděte si nabídky na internetu a dostaňte se do obrazu v tom, jaké vozy a s jakou výbavou ve vašem finančním limitu nabízejí.

Lépe pak ustojíte ataky prodejce na koupi předražené „šunky“. Nepospíchejte, nenechte se tlačit, porovnávejte různé nabídky.

Pozor, od koho kupujete

Dejte si pozor, kdo je skutečně majitelem vybraného auta. Je lepší volit ta, která autobazar opravdu vlastní a nemá je jen v tzv. komisním prodeji.

V takovém případě je totiž majitelem stále původní vlastník a případné problémy potom musíte řešit s ním, nikoli s autobazarem.

Dejte si také pozor, aby auto nebylo v exekuci nebo v zástavě. Hledejte vozy s jedním nebo maximálně dvěma původními majiteli, nekupujte referentské vozy.

auto 2

Dejte si pozor na to, kdo je majitelem auta.

zdroj: www.thinkstock.cz

Důkladná prohlídka

Jestli nejste machry v oboru, vezměte si nějakého s sebou. Nebo se domluvte s nejbližším autoservisem, že k němu s autem ještě před podepsáním smlouvy zajedete.

Pokud se tomu bazar brání, otočte se na podpatku a jděte jinam. Jestli tohle nechcete absolvovat, alespoň si vůz pořádně prohlédněte.

Jestli má na tachometru 50 tisíc, ovšem sedačka připomíná spíš vanu, pedály jsou ošlapané až na kov a ovládací tlačítka jsou vyviklaná, pak vážně něco není v pořádku.

Ptejte se a ověřujte

Vyhněte se tzv. „polním“ autobazarům. Nebojte se zajít k oficiálním dealerům, kteří kromě nových vozidel nabízejí i značková ojetá.

Tady vám dokážou říci nejvíc ke skutečnému stavu vozu, mnohdy vám dají nahlédnout i do elektronické servisní knížky. Certifikáty a garance původu nemusejí být vždy pravdivé, často to je jen reklamní trik, jak elegantně přitáhnout zákazníka.

Mnoho certifikátů či garancí může být padělaných nebo obsahovat neúplné či nekorektní údaje, často za ně poskytovatel skutečné garance vůbec nenese. A dejte si pozor na v Česku prodávaná auta dovezená ze zahraničí. K těm lze dohledat a prověřit minimum údajů a mohou být riziková.