Nemáte čas na školu? Zkuste virtuální studium

Finance a kariéra 29. listopadu 2013

Jakmile se někde objeví článek na téma práce, vždy je v něm zmiňovaná nutnost celoživotního vzdělávání. Ale jak to udělat, když člověk pracuje a čas se přikoupit nedá?

Nejčastější jsou dvě řešení - najdete si příslušné kurzy, zaplatíte si je a pravidelně docházíte na výuku. Je jedno čeho, ať jsou to cizí jazyky, masérství, nebo třeba malování obrazů. Druhou možností je nákup chytrých knih a zahájit samostudium. Jenže...

V prvním případě utratíte leckdy nemalou částku, v případě, že nesháníte nic masového, pravděpodobně odborné kurzy ani neseženete, a navíc musíte za vzděláním cestovat.

V případě druhém zas schází někdo, kdo zná vámi studovanou problematiku, a když se u odborné knihy zaseknete, vysvětlí, ukáže, pomůže. A co kdyby vám někdo nabídl, že vzdělávat, aktivně se účastnit přednášek a sledovat praktické ukázky můžete pěkně z domácího křesílka s kávou vedle ruky a nemusíte vytáhnout paty z bytu?

Kdekoli na planetě

Neříkejte, že vám to nepřipadá jako po čertech lákavá nabídka. A když se navíc dozvíte, že je to za částku nesrovnatelnou s cenami klasických kurzů?

Nebudeme vás už napínat - takový způsob výuky, přednášek či seminářů se nazývá webinář, a jak už z názvu vyplývá, odehrává se přes internet. Nejde ale jen o nějaké mailování nebo psaní přes Skype, je to skutečně živá výuka, při níž lektora vidíte, slyšíte, můžete mu klást dotazy, požádat ho, aby něco zopakoval a podobně.

Výuky či přednášky se účastní víc lidí, možná je i skupinová konverzace nad probíranou problematikou. A je jedno, jestli právě sedíte v Praze, Brně, nebo třeba v Bombaji.

Na co si dát pozor

  • rychlé připojení k internetu
  • nutná sluchátka a mikrofon
  • pozor na pozdní „příchody“
  • když jste ve výuce, pozor třeba na puštěnou hudbu v obýváku

Placené i zdarma

Nabídek najdete na internetu nepočítaně. Účetnictví, kancelářské programy, psychologie, podnikání... Zaregistrujete se, zaplatíte a pak už se jen v daný den a hodinu přihlásíte na příslušnou webovou stránku.

Jedna lekce trvá většinou jednu až tři hodiny, ceny jsou různé podle konkrétního předmětu, pohybují se ale ve stokorunách. Často si lze koupit i zvýhodněné roční předplatné, mnohde vystavují po dokončení kurzu certifikát o absolvování.

Ovládáte-li perfektně cizí jazyk, můžete samozřejmě díky internetu studovat i v zahraničí. Kromě placených výukových kurzů ale objevíte i dost přednášek či prezentací zdarma. A kdo ví, třeba vás to tak zaujme, že je začnete sami pořádat.