Uvažovali jste už o životní pojistce?

Finance a kariéra 15. ledna 2014

V životě lidském dějí se věci různé a leckdy nejsou moc příjemné. Stačí chvilka a veškeré dění může nabrat neuvěřitelné smyčky a obrátky. Všechno nejde sice předvídat, ale nějaké "záchranné brzdy" lze do života preventivně namontovat. Jednou z nich může být i životní pojištění.

To, obecně řečeno, chrání nejen jedince, ale třeba celou jeho rodinu před důsledky i těch nejhorších pohrom. Asi nejdůležitější, v případě, že právě na vás celá rodina finančně visí, je pojištění pro případ smrti nebo ztráty schopnosti pracovat kvůli nemoci či úrazu.

DOBŘE VYBÍREJTE

V zásadě existují tři základní druhy životního pojištění – rizikové, kapitálové a investiční. Podstatou rizikového je pojištění pro případ smrti z jakékoli příčiny. Často je využíváno i jen krátkodobě, například po dobu splácení hypotéky a podobně. Jeho hlavní výhodou je vysoká pojistná ochrana za nízké pojistné, což je dáno tím, že si neplatíte žádné spoření.

Po skončení bez náhrady zaniká. Kapitálové životní pojištění už je složeno ze dvou částí – rizikové a spořicí. První slouží stejně jako v případě pojištění rizikového, druhá pak garantuje výplatu peněz na konci pojistného období.

Ty si můžete nechat vyplatit jednorázově, nebo postupně, podle toho, co vám bude víc vyhovovat. Některé produkty umožňují i čerpání peněz už v průběhu pojistné doby, nikoli až po jejím skončení. Poslední typ – pojištění investiční – se taktéž skládá z už zmíněných dvou částí, pojišťovna vám ovšem negarantuje výši částky, kterou na konci dostanete.

Ta je totiž závislá na tom, do jakých fondů své peníze budete investovat a jak budou výnosné. Na rozdíl od pojištění kapitálového je tady tudíž riziko, ovšem při dobré strategii se dá zároveň vydělat výrazně víc.

PRO VLASTNÍ KLID

Každopádně pokud se pro životní pojištění rozhodnete, dobře zvažte všechna pro i proti a promyslete si, jaký druh zvolíte. Může se vám klidně stát, že budete každý měsíc odesílat částku, která vám po letech udělá slušnou sumičku.

Jestliže se vám ale podaří proplout těmi léty bez jediného škrábance, o ty peníze vlastně přijdete. Ovšem na druhou stranu – za ten klid, že jste i s rodinou jištěni, kdyby se něco zlého přihodilo, to pravděpodobně stojí.