Nový občanský zákoník: Škody a jejich náhrady

Finance a kariéra 30. 12. 2013

Od 1. ledna 2014 začne platit nový občanský zákoník (NOZ). Oblast náhrady škod (újmy) řeší v 77 paragrafech, tedy ve více než dvojnásobku současného zákoníku. Výrazně přitom posiluje pozici poškozeného. Způsobit někomu škodu nebo se sami dostat do pozice poškozeného je otázkou chvilky a ve většině případů ani nejde o nějaký úmysl. Následné vymáhání nejen přímé škody, ale i souvisejících nákladů, byla leckdy pořádná kovbojka.

5. CENA ZDRAVÍ BEZ TABULEK

zákoník
foto:

Od začátku roku také zmizí tabulky, podle nichž se doteď určovaly náhrady za zranění, či dokonce usmrcení. Ty jsou doposud stanoveny vyhláškou ministerstva zdravotnictví a říkají, že například za zlomenou čelist můžete dostat maximálně 2400 Kč, za těžký otřes mozku 7200 Kč, za ztrátu dolní končetiny 240 000 Kč (stejná částka připadá pozůstalým v případě úmrtí).

Nově žádné tabulky nebudou a soudy budou přihlížet ke všem okolnostem. Jak byl člověk starý, zda byl živitelem rodiny, jinak bude hodnotit, jestli například o nohu přijde programátor, nebo nadějný sportovec a podobně.